Ange ditt sökord

Annons:

Torra vätskande bröstvårtor

Hej. Jag har problem med atopiskt eksem, har varit hos flertalet läkare men ingen vet vad det beror på… Jag har mycket på händer och armar även ben och lite “fläckar” varstans. Nu denna vintern har jag även fått problem med bröstvårtorna, de var först väldigt torra och senare såriga och vätskiga.
Det är inte alls skoj och jag undrar vad man kan göra för att det ska bli bättre? Smörjer var dag men det blir ändå inte bra.
Kan bhn´s material ha nån betydelse?
Vad ska jag göra?

Atopiskt eksem beror inte på en orsak, utan på kombination av ärftliga faktorer (torr hud med mindre hudfett än normalt) och försämrande kringfaktorer (vinter, kyla, torr luft, för mycket duschande, retande ämnen mm). Grundbehandlingen är mjukgörande krämer och ifall detta inte hjälper en kortisonkräm. Man börjar ofta med en svagare och fungerar inte detta kan man gärna använda typ Elocon (som ofta fungerar mkt bra). 1 gång dagligen i 1-3 veckor, sen gärna underhåll 2 ggr/vecka "så länge det behövs". Bröstvårtorna som står ut lite nöts lätt av kläderna och ger ett eksem. Man kan gärna ta mjukkräm eller hellre kortisonkräm och smörja in och sen sätta en "skavsårsplatta" som skydd över (t.ex tunn Duodermplatta från Apoteket). Låta den sitta några dar - 1 vecka innan Du byter.
Svag kortisonkräm kan Du köpa receptfritt på Apoteket och är inget farligt för brösten, inte ens ifall Du ammar.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: