Ange ditt sökord

Annons:

Torra vätskande bröstvårtor

Hej. Jag har problem med atopiskt eksem, har varit hos flertalet läkare men ingen vet vad det beror på... Jag har mycket på händer och armar även ben och lite "fläckar" varstans. Nu denna vintern har jag även fått problem med bröstvårtorna, de var först väldigt torra och senare såriga och vätskiga.
Det är inte alls skoj och jag undrar vad man kan göra för att det ska bli bättre? Smörjer var dag men det blir ändå inte bra.
Kan bhn´s material ha nån betydelse?
Vad ska jag göra?

Atopiskt eksem beror inte på en orsak, utan på kombination av ärftliga faktorer (torr hud med mindre hudfett än normalt) och försämrande kringfaktorer (vinter, kyla, torr luft, för mycket duschande, retande ämnen mm). Grundbehandlingen är mjukgörande krämer och ifall detta inte hjälper en kortisonkräm. Man börjar ofta med en svagare och fungerar inte detta kan man gärna använda typ Elocon (som ofta fungerar mkt bra). 1 gång dagligen i 1-3 veckor, sen gärna underhåll 2 ggr/vecka "så länge det behövs". Bröstvårtorna som står ut lite nöts lätt av kläderna och ger ett eksem. Man kan gärna ta mjukkräm eller hellre kortisonkräm och smörja in och sen sätta en "skavsårsplatta" som skydd över (t.ex tunn Duodermplatta från Apoteket). Låta den sitta några dar - 1 vecka innan Du byter.
Svag kortisonkräm kan Du köpa receptfritt på Apoteket och är inget farligt för brösten, inte ens ifall Du ammar.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!