Ange ditt sökord

Annons:

Torra utslag

Hej Ylva, Jag är en 27-årig tjej som för ca 3 veckor sedan upptäckte en cikel på baklåret (stor som en ring), den kliar inte men är ljusrosa och torr. Har försökt att behandla med barnolja och hudlotioner, men inget resultat. Jag skulle inte oroat mig så mycket, om det inte vore för att det har kommit fler hudfläckar den senaste veckorna. De övriga har uppstått framför allt på magen, lite på ryggen och någon på armen. Ibland kliar någon av dem, men framför allt, de försvinner ju inte. Till saken hör att jag svettas och duschar ofta (tränar mycket), dock smöjer jag alltid in mig efteråt. Kan dessa torra utslag bero på vitaminbrist eller allergi? Snälla, ge mig ett råd!
MVH

Svar till signaturen en rådvill...
Det är extremt ovanligt i Sverige att se hudsjudom som orsakas av vitaminbrist. Detta ses främst i länder där barn kan drabbas av undernäring och yttrar sig som pigmentrubbningar i hud och hår. Allergi låter det inte heller som då detta oftast uppträder där huden kommit i kontakt med något ämne ex nickel. Torra lätt kliande fläckar hos unga kan bero just på uttorkning genom för mycket duschande. Försök dra ned litet på det och pröva 1% hydrokortison en vecka på utslagen växelvis med t.ex. Caress som mjukgörande.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 januari, 2002 Publicerad: 22 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: