Ange ditt sökord

Annons:

Torra små utslag på fingrar och tår

Hej! Jag har under längre tid haft torra, smått kliande, ibland flagnade, små (0,3-1.5 cm), röda fläckar på händer och tår. På tårna sitter de ovanpå “knogarna”. På händerna uppträder de både på ett par knogar och på insidan av ett par leder, då de är mycket torra flagnar samt spricker de och vätskar. De framträder på samma ställen periodvis och drar sig sedan tillbaka men inte helt. I samtliga utslag syns tydliga små (ungefär 1/4 mm) mörkröda prickar under huden då den inte är flagnad. Jag har aldrig haft någon form av eksem innan! Varken receptfri hydrocortisonkräm eller mjukgörade salvor hjälper överhuvudtaget. Vad kan detta tänkas vara, vart bör jag vända mig? Är det troligt att det är smittsamt?

Hej! Nej, detta är för svårt att gissa per mail! Det finns många olika hudsjukdomar som trivs på tryckställen, det kallas Köbenerfenomen när hudsjukdomen sätter sig på ett eller flera ställen där man skadat huden.
Det kan vara så att en hudspecalist ser direkt vad detta kan vara, eller kanske anser att han/hon behöver ta ett hudprov.
F

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: