Ange ditt sökord

Annons:

Torra runda fläckar i armvecken

Min systerson är 17 år gammal och har sedan några år tillbaka haft torra runda fläckar med en svag röd ring runt i armvecken. Dom kommer och går, och läker ut efter hand och sedan blossar dom upp igen. Först hade han bara det på ena armen men det är även på andra armen nu. Dom kliar men inte hela tiden utan det verkar som det kommer när utslaget blossar upp. Kan tillägga att det blir värre när han stressar, har haft det lite jobbigt. Är det psykisk klåda eller har han fått en hudsjukdom? Finns det någon kräm som hjälper?

Hej!
Det låter som böjveckseksem, sk atopiskt eksem. Det är vanligt att atopiskt eksem kliar och blossar upp i samband med stress. Grundläggande behandling är att vara noga med att smörja in med mjukgörande kräm så att huden inte blir torr (då kliar den mer!), att vara restriktiv med dusch och tvål (kortare dusch, lite kallare vatten, lite mindre tvål!), samt att smörja fläckarna med receptfri hydrokortison någon vecka. Om inte det hjälper bör en läkare bedöma och kanske skriva ut något starkare preparat.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: