Ange ditt sökord

Annons:

Torra, röda fläckar

Hejsan!
Jag har haft problem sedan en tid tillbaka med torra fläckar i ansiktet. Det kan ibland se ut som små utslag eller blåsor. Huden är ofta lte röd där. Det sitter mest på hakan, ner under mungiporna mot hakan till, men även strax under näsvingarna.
Det kliar inte. Det är torr hud, som är svår att få smidig igen, trots att jag smörjer och provar olika krämer.
Kan tilläggas att jag har underfunktion i sköldkörteln och äter levaxin, om det kan ha någon betydelse.
Jag har alltid haft fin hy, aldrig några problem med den saken. Har även fått bruna pigmentfläckar i pannan och på kinderna på äldre dagar… Troligtvis efter graviditet.

Hej!
Troligaste (vanligaste) orsaken till torra fläckar är någon form av eksem. Det i sin tur kan ju orsakas av många olika saker, tex kontaktallergi, smink? På de platser du nämner kan det också röra sig om perioral dermatit, det kan du läsa om i dermatologens patientinformation. Perioral dermatit blir sämre/kan orsakas av stark kortisonkräm i ansiktet. Om du är välinställd beträffande sköldkörteln är det inte troligt att det finns något samband med den. Om mjukgörande inte hjälper, får du söka läkare för diagnos och behandling.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 juni, 2004 Publicerad: 17 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: