Ange ditt sökord

Annons:

Torra mungigor

Hejsan, jag har det senaste året börjat få torra mungigor lite då och då men de brukar försvinna på några dagar. Men jag har nu åkt till Tyskland för att studera i några månader och har nu haft röda\torra mungigor i 3 veckor. har först använt mig av vanligt lipsyl, sedan Bephantol och det har inte fungerat så bra. Sedan har jag köpt B-vitaminer idag fast jag tror inte det kommer hjälpa. Vad kan det vara för fel? Jag blir även lite torr under vänster öga ibland. Kan man få eksem när man är 19 år utan att ha haft några besvär med det tidigare? Och om det är eksem eller något annat vad kan jag göra åt det då?

MVH Klas

Hej!
Ja man kan få eksem i vuxen ålder av flera skäl. Vid atopiskt eksem ("böjveckseksem") som är förknippat med allergier med symptom från ögon och näsa, så brukar man ha haft eksemen redan som liten. Vanligaste orsaken till eksem i ansiktet vid din ålder är "mjälleksem", dvs seborroiskt eksem. Då går det ofta ihop med mer eller mindre mjällbildning i hårbotten. En enkel behandling att pröva, är Daktacort/cortimyk morgon och kväll en vecka. Det milda kortisonet dämpar eksemet så att huden kan läka, och det är en anti-svamptillsats som hämmar hudens egna jästsvamapar. Dessa trivs annars och tillväxer i eksemfläckar där det finns fukt (runt ögon näsa och mun). Smittsamt är detta ej.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!