Ange ditt sökord

Annons:

Torra mungigor

Hejsan, jag har det senaste året börjat få torra mungigor lite då och då men de brukar försvinna på några dagar. Men jag har nu åkt till Tyskland för att studera i några månader och har nu haft röda\torra mungigor i 3 veckor. har först använt mig av vanligt lipsyl, sedan Bephantol och det har inte fungerat så bra. Sedan har jag köpt B-vitaminer idag fast jag tror inte det kommer hjälpa. Vad kan det vara för fel? Jag blir även lite torr under vänster öga ibland. Kan man få eksem när man är 19 år utan att ha haft några besvär med det tidigare? Och om det är eksem eller något annat vad kan jag göra åt det då?

MVH Klas

Hej!
Ja man kan få eksem i vuxen ålder av flera skäl. Vid atopiskt eksem ("böjveckseksem") som är förknippat med allergier med symptom från ögon och näsa, så brukar man ha haft eksemen redan som liten. Vanligaste orsaken till eksem i ansiktet vid din ålder är "mjälleksem", dvs seborroiskt eksem. Då går det ofta ihop med mer eller mindre mjällbildning i hårbotten. En enkel behandling att pröva, är Daktacort/cortimyk morgon och kväll en vecka. Det milda kortisonet dämpar eksemet så att huden kan läka, och det är en anti-svamptillsats som hämmar hudens egna jästsvamapar. Dessa trivs annars och tillväxer i eksemfläckar där det finns fukt (runt ögon näsa och mun). Smittsamt är detta ej.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: