Ange ditt sökord

Annons:

Torra, irriterade utslag på händer och i ansiktet

Hej!
Jag är en tjej på 15 år som lider av plågsamma besvär, i huvudsak på händerna. Huden är extremt torr och alldeles röd. Den spricker lätt och blöder nästan konstant, framför allt på knogarna. Det fjällar, men inte så mycket. Det kliar inte. Jag får varken blåsor eller förhårdnader. Jag börjar bli orolig för på senare tid har det spridit sig till handlederna, kinderna och ögonlocken. Jag har provat alla tänkbara krämer, även hydrokortison, men inget hjälper. Jag har nu sökt hjälp hos läkare, men även de har svårt att ställa en diagnos. Jag är inte allergisk mot något. Hade böjveckseksem som liten, men detta liknar inget jag tidigare sett.
Snälla hjälp mig!

Torr hud är ett problem, och många brukar tyvärr bli sämre under vintern när luften är torrare än under sommaren och kylan irriterar huden. Grundbehandling är feta krämer för att både återfukta huden och förhindra fortsatt avdunstning av fukt från huden. Många brukar gilla Repair eller Ceridal från Apoteket.
Har Du haft böjveckseksem som liten, brukar den torra huden följa en genom åren även om det blivit mycket bättre. Fungerar inte mjukgörare eller kortisonkrämer kan man pröva ljusbehandling för händerna. Jag skulle även rekommendera att under ett kortare tag se effekten av en starkare kortisonkräm modell Elocon eller Betnovat på Dina besvär (och detta är inget farligt, dock lite försiktighet i ansiktet). Helst vill man naturligtvis ha en lite säkrare diagnos, då behandlingen bättre kan anpassas. Tyvärr har jag lite svårt att säga vad Du drabbats av utifrån Din beskrivning. Det är viktigt att Du rapporterar till Din behandlande hudläkare hur den insatta behandlingen fungerar.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!