Ange ditt sökord

Annons:

Torra hudfläckar

Hej!
För c:a 2 veckor sedan märkte jag en massa torra fläckar “utslag” framförallt på magen men också nån enstaka på på bröstet och strax under armhålan. Nu med tiden känns det som det blivit fler och fler.

Jag är 20 år. I början trodde jag att det kunde vara det nya schampot jag köpt men nu tror jag inte på det längre. Jag smörjer in mig lite då och då med helt vanlig hudlotion men verkar inte fungera.
Så har ni någon härligt bra förklaring på detta fenomen vore jag jätteglad?

mvh Kenny

Har Du inte haft eksembesvär tidigare, lagt om Dina vanor drastiskt eller gjort nåt speciellt innan det började tror jag mer på en "hudsjukdom". Det skulle kunna vara pityriasis rosea, som ibland kallas på svenska för fjällros. Vanligare vår & höst. Helt ofarlig och går över av sig själv på 4-6 veckor. Börjar ofta med en större fläck (rosa-röd i färgen, lite ovalrund och torr). Sen kommer små utbrott med nya fläckar som typiskt sitter bara på bålen och lite på överarmar & lår, men normalt inte i ansiktet. Man tror det orsakas av en virusinfektion. Verkar det stämma, tar Du det lugnt annars får Du visa upp Dig för distriktsläkaren om Du inte blir bättre.

/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: