Ange ditt sökord

Annons:

Torra händer

Hej Ylva!
Mina händer är jämt så torra.
Jag smörjer in dom 2-3 gånger per dag, men det blir inte bättre.
Jag får även alldeles kritvita fingrar när jag är ute och det är kallt, och när jag badar.
Varför blir det så?

Svar till Linnéa
Är det så att du har atopiskt eksem eller har haft det som barn? Då är det väldigt vanligt att man har torr hud på händerna kvar i vuxen ålder. Man måste försöka undvika kontakt med vatten och rengöringsmedel så mycket som möjligt. Man måste ha handskar om man är i vatten både i arbetet och i hushållet. I övrigt finns ingen genväg utan man måste smörja in händerna flera gånger dagligen. Har du prövat Caress mjukgörande kräm? Alternativ är Locobase repair eller Galaktobase kräm.
Att fingrarna blir vita vid kyla kallas för Raynauld´s fenomen. Detta kan man ha som ett enskilt symtom men ibland kan man ha detta som delsymtom i en kollagenos, som är en grupp invärtesmedcinska sjukdomar som bland annat ger ledvärk, hudutslag och solkänslighet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 27 oktober, 2002 Publicerad: 27 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: