Ange ditt sökord

Annons:

Torra, flagnande utslag

Hej.
Jag fick för cirka en vecka sedan ett utslag som nu har spritt sig till 10 andra ställen. Dessa utslag är först små och röda, ser lite ut som finnar i början. De blir sedan större och till slut har de storleken av en femtioöring. De har en röd ring runt sig och är torra och flagnar. De ser ut som blåsor, fast istället för att vara vätskefyllda är de bara som fiskfjäll i dom. Dessa utslag kliar inte och är inte vätskefyllda. De sitter på alla ställen på kroppet förutom huvudet. Jag har inte ändrat på mitt levnadssätt någotning innan/när de uppkom. Finns det något botemedel och vad kan det vara för något?

På Ditt sätt att beskriva det hela skulle det kunna vara Pityriasis rosea, som ibland kallas för "fjällros" eller "6-veckors-klåda". Man tror det är en bakomliggande virusinfektion med speciellt hudutslag (på samma sätt som vissa barnsjukdomar). Börjar ofta som en större fläck på kroppen. Efter nån dag-vecka kommer utsådd av små utslag som växer till. Laxrosa i färgen, lite ovala och fjällar inifrån centrum utåt. Kommer i skov/vågor, så att man har utslag av olika datum och därmed olika storlek. Sitter centralt på bålen och går lite ut på överarmar och lår. Sitter sällan i ansiktet. Försvinner spontant på ca 5-6 veckor. Kan ha klåda.
Stämmer det är det bara att vänta ut, i annat fall avvakta, smörj med mjukgörande kräm och blir det värre ta kontakt med vårdcentralen.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!