Ange ditt sökord

Annons:

Torra eksem

Jag har alltid haft problem med torr hud och behandlades ständigt med kortisonsalva som liten. Har inte haft böjveckseksem. De senaste åren har jag återkommande problem med torr och kliande hud på benen, men ej på övriga kroppen. Torra fläckar, vita prickar och även rödaktiga torra fläckar. Jag smörjer in mig varje dag med Dax hudkräm och har även prövat "alla" apotekets feta krämer. Har mina eksem med klimatet att göra, då de oftast uppstår under vinterhalvåret? Finns det något i min kost som kan påverka?

Vänliga hälsningar,
Susanne

Hudens fuktighet anpassas efter omgivningen. Under vintern blir framför allt inomhusklimatets luft mycket torrare, och det i sin tur torkar ut huden ytterligare. Sen brukar kylan ha en försämrande effekt på många hudbesvär. Grundbehandlingen är att återföra fukt och fetter till huden. Det finns många krämer att välja på, men ibland kan det vara bra att använda en fetare salva till natten som Repair eller Ceridal från Apoteket.
Kosten har nog en liten inverkan på huden, men det finns ett vetenskapligt stöd för att fiskfetter (sk Omega-3-fettsyror) har en gynnsam effekt på psoriasis och nog även på eksembesvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!