Ange ditt sökord

Annons:

Torr som ett papper

Jag är 23 år och atopiker och jag har fruktansvärt torr hud, jag smörjer in hela kroppen 2-3 ggr/dag med Propyless och ibland med Caress. Men det verkar ju inte hjälpa, efter ett par timmar är huden så torr att den fjällar. Och på höfterna får jag sprickor. Jag har provat att bara smörja mig med fet kräm, men det hjälper bara för stunden, jag tror inte att det är fett min hud behöver, eller? Vad ska jag göra? Det verkar ju bara bli värre.

Svar till signaturen "torr som ett papper"
Många atopiker, d.v.s. patienter med atopiskt eksem, har väldigt uttalad torr hud. Huden har både lägre fetthalt och lägre vattenhalt hos atopiker. Man måste alltså tillföra både ämnen som binder vatten såsom karbamid (finns i Caress) och fett (finns olika i alla krämer).
Vilken mjukgörande som passar är väldigt individuellt så man måste pröva sig fram. Alternativa mjukgörare är Canoderm, Locobase Repair (på Apoteket) eller Galactobase (som finns i hälsokostaffär). Ofta måste man smörja flera gånger dagligen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 24 februari, 2002 Publicerad: 24 februari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: