Ange ditt sökord

Annons:

Torr på vintern

Hejsan doktorn.
Jag är en 20-årig kille som får torr hud och eksem när det börjar bli kallt ute. På sommarn är huden mjuk och fin men så fort vintern kommer blir det katastrof! Eksem: hals, händer, hårbotten? och vid armhålorna. Även läpparna blir väldigt torra, utan att jag slickar på dem. Känns som att det rinner upp vatten från huden direkt under läppen.

Uppsökte läkare för två år sedan (för eksemproblemen) då det hela började, fick nån kortisonbehandling som funkade väldigt bra. Läkarn sa även att den torrainomhus luften är boven. Måste jag göra denna kortisonbehandling varje år eller finns det nått bättre sätt?

Förra året provade jag att sola lite solarium, ca 2-3 ggr månaden vilket också kändes ganska bra. Går det inte göra något åt den torra luften jag har här hemma? Nån "återfuktningsmaskin"? Är det bra att sola med eksem?

Tacksam för svar.
/J

Hej!
Luftfuktigheten anses kunna bidra till att hud som redan är åt det torra hållet, blir ännu torrare. Om luftfuktare kan förbättra detta är osäkert. Det du själv kan göra är att tänka på att undvika saker som torkar ut ytterligare, såsom mycket tvål och långa varma duschar ofta. Smörj med mjukgörande kräm eller lotion efter dusch när huden fortfarande är lite fuktig, det har bäst effekt som förebyggande mot torrheten. Om torrheten utvecklas till eksem får du använda kortisonkrämer igen vilket fungerat förut.
Solningen ett par gånger i solarium kan knappast skada i så låg dos, men dels är våglängden i vanliga solarier (Ultraviolett A, långvågigt ljus) inte särskilt effektiv på inflammationen i eksem, och dels kan solarier långsiktigt ha ogynnsamma effekter på huden såsom rynkbildning, hudfläckar och hudcancer.
Om du får tillbaka eksemet kanske du istället skulle få ljusbehandling vid hudklinik på ett kontrollerat sätt, den våglängd som används där är betydligt effektivare och kan doseras så att riskerna minimeras.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!