Ange ditt sökord

Annons:

Torr och vit om munnen

Hej! Jag har varit jättetorr om min mun de senaste sju-åtta månaderna. Ett tag var det så torrt att jag knappt kunde öppna min mun. Nu börjar det bli bättre men runt om min mun är jag kritvit och det sträcker sig från hakan till näsan och en bit ut på kinderna. Jag har vart på vårdcentralen. De säger att det är eksem och att det kommer att gå över. Men jag har haft eksem förut och aldrig som denna. På sjukhuset är det lång väntetid och jag vet inte vad det är jag har. Jag har funderat på att gå till privatläkare, men har inte hittat någon än i västra götaland. Det är irriterande och torrheten försvinner aldrig. Jag har använt allt från nivea til kortison. Men det vill bara inte försvinna. Och på andra delar av kroppen har jag också blivit vitfläckig, men inte lika torr. Jag drar bort skinn, men det kommer tillbaka. Huden tar inte åt sig solen heller. Och det är inte kul att gå runt med en stor vit fläck runt munnen och vara torr.
Tacksam för svar/ Louise

Är det så att huden fjällar och därför ser vit ut eller har pigmentet försvunnit runt munnen? Torr fjällande hud kring läppar och fläckvis på kroppen kan vara ett atopiskt eksem. Har du haft eksem tidigare? Om det fjällar som ett eksem så borde det bli bättre på kortisonkräm och mjukgörande. Ofta behandlar man för kort tid. Pröva att använda en hydrokortisonkräm 2 ggr dagligen i 2 veckor omväxlande med mjukgörande såsom Caress eller Locobase repair. Om pigmentet har försvunnit och huden är vit så rör det sig om vitiligo.
Läs mer om atopiskt eksem på vår hemsida och i dermatologens patientinformation:
Atopiskt eksem (böjveckseksem) i dermatologens patientinformation

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: