Ange ditt sökord

Annons:

Torr och röd hud!

Hej Ylva!
Jag har varit allergisk sedan jag var liten och då hade jag eksem i armveck och knäveck. Men sedan försvann eksemen i ett antal år och allt var bra. Men nu på senare tid har “hudproblemen” kommit tillbaks, speciellt på vintern. Fast den här gången är det inte rikigt eksem utan jag får rodnader och det kliar över hela kroppen, speciellt i ansiktet där är det värst. Jag har också samtidigt jättetorr hud.

Jag har varit hos en hudläkare som sa att jag har för lite underhudsfett och att det också har med hur jag mår inne i kroppen att göra. Kan det stämma? Eller är det kombinationen kyla och dusch?

Jag är jättenoga med att smörja in mig varje dag och efter att jag har duschat, med fuktighetskräm samt en salva med kortison som jag fått av läkare men rodnaderna försvinner inte. Det är jättejobbigt, jag brukar gå med mössa och gömma mig. Jag har också upptäckt att jag ligger och kliar mig på nätterna. Jag vet inte vad jag ska göra?

Jag är 16 år, har ljus hy, blir lätt bränd av solen, ofta förkyld, har haft astma, är allergisk mot bla. hästar, nötter…

Tack på förhand
/M

Svar till signaturen M.
Det du beskriver är typiskt för atopiskt eksem.I förskoleåldern hade Du eksem och även astma. Ofta blir eksemet bättre i 7-8 årsåldern men ibland kommer det atopiska eksemet tillbaka i tonåren, och då är det typiskt att det sitter i ansiktet och ofta på hals och bröst samt ibland också i böjveck.Du undrar om kyla, dusch eller hur man mår psykiskt påverkar,och svaret är att allt detta påverkar eksemet. Kyla utomhus och låg luftfuktighet inne försämrar ,alltför mycket duschande torkar ut huden och har man det jobbbigt eller stressigt t.ex. i skolan så blir eksemet sämre.
jag tycker Du skall ta kontakt med den hudläkere du varit hos igen. Kanske kan man under en kort tid ge litet starkare kortison i ansiktet även om man här måste vara försiktig. För att förbättra eksemet på längre sikt kanske Du skulle ha glädje av ljusbehandling med både UVA och UVB.Det är jätteviktigt att hela tiden smörja huden med mjukgörande, kanske finns någon sort där du inte prövat. Det är inte bra att ligga i sömnen och riva sig, för detta kan man få klådstillande medicin att ta till natten.Det är sant att vi hudläkare inte kan "bota" eksemet men alla kan bli mycket bättre med rätt behandling så tappa inte modet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: