Ange ditt sökord

Annons:

Torr och röd hud!

Hej Ylva!
Jag har varit allergisk sedan jag var liten och då hade jag eksem i armveck och knäveck. Men sedan försvann eksemen i ett antal år och allt var bra. Men nu på senare tid har "hudproblemen" kommit tillbaks, speciellt på vintern. Fast den här gången är det inte rikigt eksem utan jag får rodnader och det kliar över hela kroppen, speciellt i ansiktet där är det värst. Jag har också samtidigt jättetorr hud.

Jag har varit hos en hudläkare som sa att jag har för lite underhudsfett och att det också har med hur jag mår inne i kroppen att göra. Kan det stämma? Eller är det kombinationen kyla och dusch?

Jag är jättenoga med att smörja in mig varje dag och efter att jag har duschat, med fuktighetskräm samt en salva med kortison som jag fått av läkare men rodnaderna försvinner inte. Det är jättejobbigt, jag brukar gå med mössa och gömma mig. Jag har också upptäckt att jag ligger och kliar mig på nätterna. Jag vet inte vad jag ska göra?

Jag är 16 år, har ljus hy, blir lätt bränd av solen, ofta förkyld, har haft astma, är allergisk mot bla. hästar, nötter...

Tack på förhand
/M

Svar till signaturen M.
Det du beskriver är typiskt för atopiskt eksem.I förskoleåldern hade Du eksem och även astma. Ofta blir eksemet bättre i 7-8 årsåldern men ibland kommer det atopiska eksemet tillbaka i tonåren, och då är det typiskt att det sitter i ansiktet och ofta på hals och bröst samt ibland också i böjveck.Du undrar om kyla, dusch eller hur man mår psykiskt påverkar,och svaret är att allt detta påverkar eksemet. Kyla utomhus och låg luftfuktighet inne försämrar ,alltför mycket duschande torkar ut huden och har man det jobbbigt eller stressigt t.ex. i skolan så blir eksemet sämre.
jag tycker Du skall ta kontakt med den hudläkere du varit hos igen. Kanske kan man under en kort tid ge litet starkare kortison i ansiktet även om man här måste vara försiktig. För att förbättra eksemet på längre sikt kanske Du skulle ha glädje av ljusbehandling med både UVA och UVB.Det är jätteviktigt att hela tiden smörja huden med mjukgörande, kanske finns någon sort där du inte prövat. Det är inte bra att ligga i sömnen och riva sig, för detta kan man få klådstillande medicin att ta till natten.Det är sant att vi hudläkare inte kan "bota" eksemet men alla kan bli mycket bättre med rätt behandling så tappa inte modet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 januari, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Hud & Hår

Produkter för torr hårbotten

Nu börjar kylan närma sig vilket för mig innebär torr hårbotten. I och med att jag tidigare haft komplikationer med hyn så är jag varsam med att använda mig utav allergivänliga hårprodukter. Produkterna har funkat bra, men jag behöver tips på återfuktande produkter för hårvård som specifikt lindrar detta besvär.

Hud & Hår

Varfyllt sår

Hej, Jag har ett litet sår (ca 3-4 mm diameter) som sitter långt bak i ljumsken (i princip utanför yttre blygdläppen, men fortfarande i ljumsken) som inte vill läka. Jag har haft det i cirka 6 månader. Av och till läker det ihop, men sedan så blir det en liten varfyllnad och den spricker och så börjar det om igen. Runtomkring sårhålan är det ganska förhårdnat under huden. Jag är säker på att det inte är någon sexuellt överförbar sjukdom! Några tips? Ska jag söka vård, antibiotika?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: