Ange ditt sökord

Annons:

Torr men finnig hy= vuxenacne?

Jag får panik!!Har alltid haft små problem med min hy men nu är det katastrof!För ca 4år sedan så fick jag på Sophia hemmet diagnosen rosacea. Fick då Tetralysalkur som gjorde min hy mycket bättre men tyvärr med biverkningar..Senaste året har det blossat upp igen men nu helt annorlunda. Jag är jättetorr i hela ansiktet och får stora nästan som vattenfyllda blåsor som aldrig läker på alla ställen i ansiktet. Ingenting på kroppen.Dom ömmar och lämnar till slut stora ärr efter sig. När jag gick till min husläkare så trodde han inte att det var rosacea längre men ville inte heller ge mig en remiss till hudläkare. Utan skickade hem mig med Flagyl. Flagylkrämen gjorde mig ännu torrare och ännu värre i ansiktet. Vad kan det vara och finns det någonstans man kan vända sig för att få hjälp av hudläkare utan remiss? Jag är 30år och behov av hjälp då problemen har gjort att jag isolerar mig mer och mer. Jenny

Svar till signaturen Jenny
På din beskrivning är det mycket svårt att säga om det rör sig om rosacea eller acne tarda(= vuxenacne). Vid rosacea ses inte ärrbildning(om man inte klämmer förstås). Om du har utbredda besvär måste man nog behandla med tabletter, kanske någon annan sorts antibiotika än Tetralysal eller Roaccutan( som jag berättat om i många tidigare svar). Mitt förslag är att du på nytt vänder dig till en hudläkare, varför inte på Sofiahemmet där du varit förut?

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 13 maj, 2002 Publicerad: 13 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: