Ange ditt sökord

Annons:

Torr, kliar – kommer huden bli normal efter behandling?

Jag har haft mycket problem med huden under de senaste 3 åren. Det har varit väldigt torrt över hela kroppen, har haft blåsor (nästan som finnar fast mycket större) på benen, utslag som sett ut som sår som kliar. Nu har jag fått kliande utslag som ser ut som gåshud som blir väldigt röd och kliar som bara den. Kan inte sova alls nästan. Den enda hjälpen mot alla dessa besvär är kortison, Propyless och bättre tvål vad jag förstått. Hur bra är det egentligen att ta kortison och propyless? Kommer huden nånsin att bli normal? eftersom man mjukgör huden med krämer? Kommer kroppen då nån gång i framtiden börja mjukgöra huden själv då?

Propyless är en sk "mjukgörande" kräm, vilket innebär att den mest innehåller vatten, lite fetter och dessutom 20% propylenglykol (som har en bakterie- och svamphämmande egenskap och dessutom en fuktbindande egenskap för huden). Propyless tycker även många har en klådstillande och svalkande effekt på huden när det kliar. Från medicinska försök med mjukgörande krämer har man INTE sett att man "skämmer bort huden" ifall denna typ av preparat används.
Jag har lite svårt att säga vad Du drabbats av för besvär, men det kan mycket väl vara eksemartade besvär (några i familjen/släkten som har böjveckseksem, astma o/e pollensnuva?). Kliar man sig i huden, är det lätt att få en infektion som tar sig in i huden via hårstråna vilket ter sig som spridda "finnar". Om det bara kliar och stör sömnen, tycker jag Du ska söka läkarhjälp via husläkaren/vårdcentralen. Den snabbaste hjälpen mot den onda klådan är att använda en kortisonkräm, så huden har möjlighet till läkning. Är huden mycket sårig och infekterad bör man överväga tillägg med penicillintabletter.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!