Ange ditt sökord

Annons:

Torr, kliar – kommer huden bli normal efter behandling?

Jag har haft mycket problem med huden under de senaste 3 åren. Det har varit väldigt torrt över hela kroppen, har haft blåsor (nästan som finnar fast mycket större) på benen, utslag som sett ut som sår som kliar. Nu har jag fått kliande utslag som ser ut som gåshud som blir väldigt röd och kliar som bara den. Kan inte sova alls nästan. Den enda hjälpen mot alla dessa besvär är kortison, Propyless och bättre tvål vad jag förstått. Hur bra är det egentligen att ta kortison och propyless? Kommer huden nånsin att bli normal? eftersom man mjukgör huden med krämer? Kommer kroppen då nån gång i framtiden börja mjukgöra huden själv då?

Propyless är en sk "mjukgörande" kräm, vilket innebär att den mest innehåller vatten, lite fetter och dessutom 20% propylenglykol (som har en bakterie- och svamphämmande egenskap och dessutom en fuktbindande egenskap för huden). Propyless tycker även många har en klådstillande och svalkande effekt på huden när det kliar. Från medicinska försök med mjukgörande krämer har man INTE sett att man "skämmer bort huden" ifall denna typ av preparat används.
Jag har lite svårt att säga vad Du drabbats av för besvär, men det kan mycket väl vara eksemartade besvär (några i familjen/släkten som har böjveckseksem, astma o/e pollensnuva?). Kliar man sig i huden, är det lätt att få en infektion som tar sig in i huden via hårstråna vilket ter sig som spridda "finnar". Om det bara kliar och stör sömnen, tycker jag Du ska söka läkarhjälp via husläkaren/vårdcentralen. Den snabbaste hjälpen mot den onda klådan är att använda en kortisonkräm, så huden har möjlighet till läkning. Är huden mycket sårig och infekterad bör man överväga tillägg med penicillintabletter.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: