Ange ditt sökord

Annons:

Torr, illaluktande hud

Hej! Min hud luktar illa och är väldigt torr, jag duschar minst 2 ggr/dag. Smörjer in huden lite nån gång per vecka med HTH hudlotion, men ändå kommer lukten tillbaka inom en timme. Lukten sätter sig även i kläderna efter en stund. Det är väldigt besvärande. Jag har börjat undvika andra pga detta. Vad kan det vara?

Man vet att varje människa har en lite unik huddoft, som beror på svettningen och utsöndringen av specifika fetter. Många gånger doftar inte själva svettet i sig, utan lukten kommer först när olika bakterier börjar bryta ner olika ämnen som ingår i svettet. Deoderanter innehåller därför ofta en kombination av ämnen som minskar svettningen, bakteriehämmande ämnen och parfym.
Många mjukgörande/fuktighetsbevarande krämer/lotion innehåller gärna karbamid (kallas även urea eller urinämne). Detta gäller även HTH. Hos en del kan detta ge en lite otrevlig lukt, som kanske i Ditt fall? Jag skulle rekommendera Dig att dels (om Du har besvär) minska svettningen som oftast är rikligast i armhålorna med t.ex BATS eller Absolut torr från Apoteket. Sen att pröva att byta ut HTH mot annan fuktighetsbevarande kräm/lotion som inte innehåller karbamid som t.ex Propyless eller Propyderm från Apoteket, som även har en bakteriehämmande effekt. Märker Du ingen skillnad kan det vara bra att få en kontroll på vårdcentralen, då vissa ämnesomsättningsrubbningar som t.ex diabetes kan ge upphov till att man "luktar på nytt sätt".
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 juni, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!