Ange ditt sökord

Annons:

torr i hårbotten och i ansiktet

har sedan tidiga tonåren haft problem med hårbotten. det bildas “skorv”, stora flagor sm kan vara flera centimer, som man kan pilla bort ganska lätt. låter man det vara bildas mer och mer tills det lossnar av sig självt. Det kliar inte alltid men visst händer det. Det förvärras av torr luft. Mjällschampo tar inte bort det. Nu på senare tid har jag fått väldigt torr hud, fläckvis i ansiktet. Dessa kliar dock en del. har det något samband med skorven i hårbotten och vad är det? är det eksem och går det att göra något åt, mer än att smörja, i såfall med vad?

Svar till signaturen Johanna.
Det du beskriver låter som mjälleksem(seborroiskt eksem). Jag har skrivit rätt mycket om detta eksem i flera tidigare svar. Se också Dermatologens Patientinformation nr 33.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 november, 2001 Publicerad: 22 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: