Ange ditt sökord

Annons:

torr hy med vattenblåsor

Hej Ylva! Jag är 35 år och har haft mkt besvär med torr hy i hela mitt liv. Det underliga är att det är armarna och på senare år händerna som får mest “stryk”. Vattenblåsor kan dyka upp närsomhelst. Dessa spricker och bildar ärr i form av hårda “knutor” som sedan kliar. Mest är detta på händerna där jag har väldigt tunn hy som lätt går sönder och sedan inte läker. Ibland kan jag även ha svår klåda på händerna. Kommer oftast om jag druckit alkohol (torkar ut huden?) eller ätit choklad. Har hört att choklad kan vara en bov i dramat och att choklad/nickelallergi skulle ha ngt samband. Har allergitestat mig och då hittade man ingenting.

tackar på förhand få ditt svar
sign “chokladomanen”

Svar till signaturen abs/chokladomanen
Du beskriver symtom som vid ett kontakteksem på händerna.Det typiska är just vattenblåsor som kommer under huden och kliar mycket, därefter blir huden röd och fjällande.Huden blir tunn och torr. Vid allergitest har inget ämne påvisats som du är allergisk emot vilket betyder att du har ett icke allegiskt kontakteksem. Detta uppkommer oftast av för mycket kontakt med vatten och tvättmedel, kallas med ett bättre namn irritationseksem. Choklad och alkohol påverkar inte eksemet. Det som däremot är viktigt är att undvika vatten, rengöringsmedel och tvättmedel och alltid ha handsakr vid våtkontakt samt smörja in händerna med mjukgörande och kortisonkräm vid eksem. Mellan nickel och choklad känner jag inte till något samband.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 4 april, 2002 Publicerad: 4 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: