Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud – vad är det för fel?

Hej. Jag är en tolvårig tjej som har haft torr hud sen jag var ungefär 7 år. Och nu behöver jag hjälp.

Där jag är mest torr är på benen och i pannan, har tagit hjälp hos skolsyster och hon har sagt att jag ska använda en otroligt fet kräm som heter "Locobase". Den hjälper men absolut inte så mycket som skolsyster säger att den ska hjälpa. Förut innan jag använde den så var jag så torr att det kliade , nu när jag använt krämen i snart fyra månader så har det slutat klia men jag är fortfarande torr och det värsta av allt: Jag har röda prickar som liknar gåshud. Just nu har jag använt hydrokortison i snart fem dagar men det verkar som att det inte hjälper. Vad kan det vara för fel och vet du några bra krämer som gör att de här prickarna försvinner? Värst är det på vintern.

Har stort komplex för det här och behöver verkligen hjälp så snälla, hjälp mig.

Det är lite svårt utifrån Din beskrivning att veta ifall det bara är en sjukdom eller ifall det är två skilda. Det skulle kunna vara "bara" eksembesvär, och då har Locobase en bra återfettande effekt på den torra huden. Vissa kan tycka att den känns FÖR fet på huden, och att man därför kan få som finnar av den. Skulle så vara fallet kan man i stället pröva Repair till kvällen, som är lite mindre fet och kanske mer "uppbyggande". Skulle plitorna vara ett större bekymmer, kanske Du hellre skulle pröva en mindre fet kräm nu, och då en som innehåller propylenglykol som Propyderm från Apoteket. Kan användas 1-flera gånger dagligen över hela kroppen (om det skulle behövas). Är huden röd och irriterad, kan Du lägga till Din Hydrokortisonkräm 1-2 gånger dagligen under 1-2 veckor. Bara vinterkylan lugnar ner sig, blir Du säkert bättre.

Skulle problemet mer vara att Du har mycket med rodnade plitor i ansikte, överarmar och eventuellt ben, kan det stämma bättre med Keratosis pilaris. Ingen farlig sjukdom, ofta en ärftlighet. Har då nog bäst effekt bara med mjukgörande kräm och vid uttalade besvär kan man ha effekt med en receptbelagd kräm som Aberela eller Differin (A-vitaminkräm). Kanske skolsyster kan hjälpa Dig med detta, annars via husläkaren.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!