Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud som verkar sprida sig

Hej!
Mitt ansikte har alltid behandlats på samma sätt, dvs rengöring och mjukgörande en gång om dagen. Nu, helt plötsligt, har min hud kring näsan blivit torr, lite röd och irriterad, men det kliar inte. Jag har börjat använda en kräm som heter Karbasal (innehåller karbamid). Den verkar inte ta bort mina “utslag”. Faktum är att det torra området sprider sig lite. Jag vet inte riktigt vad jag ska använda mig av nu…

Hudbesvär i ansiktet är vanligt och ibland kan det bero på att man inte tål de krämer man använder, eller ibland på att man tvättar ansiktet med för mycket uttorkande ansiktsvatten/tvålar. Karbasal och Fenuril är samma sak, dvs två mjukgörande krämer som förutom fett+vatten, innehåller både karbamid och koksalt (natriumklorid) som fuktighetsbevarande ämnen. En del personer kan få besvär av dessa, både i form av klåda och irritation. Lägg krämen åt sidan ett tag och pröva nån annan mjukgörare, antingen i form av Caress eller Propyless. Om Du tror att de fuktighetsgivande ämnena bara irriterar, ska Du i stället använda en "rent fet kräm" som t.ex Essexkräm (ej så fet) eller en fetare som Repair eller Ceridal (alla kan köpas på Apoteket). Skulle inte detta hjälpa kan Du ha hjälp av en svag kortisonkräm modell Uniderm/Hydrokortison.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: