Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud. pga solning

Hej. Jag är 18 år. Jag solade mycket förra året och brände mig ganska mkt 2-3 ggr. Och efter det har min hud varit EXTREMT torr! Jag har inte kunnat duscha en gång efter det som jag inte behöver smörja in mig med diverse hudsalvor, mildison bl.a. Även varje morgon får jag smörja in mig, då jag blivit torr under natten. Det är även två ställen i ansiktet som blir röda efter jag duschat, pga av att huden "flagnar" av när jag duschat. Jag trodde det skulle ge med sig, men det verkar inte göra detta. Vad ska jag göra? Nu närmar sig sommaren, och jag vill kunna bada utan att efter varje dopp i det blå smörja in mig.

Detta med hudens "torrhet" kan variera dels under året (vanligen mycket torrare under vintern pga torrare inomhusluft+kylan ute) och även från år till år. Att Du brände Dig (bara rodnad) förra året borde inte sitta i så länge. Blev Du däremot tidigare bränd med blåsor, kan huden på dessa ställen vara mer känslig under längre tid framöver, sannolikt nåt år.
Jag skulle behandla huden "varsamt" med att inte duscha mer än nödvändigt (räcker varannan dag) och använda gärna en inte så uttorkande duscholja (modell pH5 Eucerin från Apoteket) hellre än vanlig tvål. Smörja in sig med en bra och skön hudkräm/body lotion som man trivs med. När sen solen börjar titta fram, ta det försiktigt med solen och första gångerna räcker det med att sola max 2x15 min på fram resp baksidan av kroppen, för att undvika att Du kommer bränna Dig igen. Öka sakta upp ljustiden, så att Du ser vad huden kommer tåla.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: