Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud. pga solning

Hej. Jag är 18 år. Jag solade mycket förra året och brände mig ganska mkt 2-3 ggr. Och efter det har min hud varit EXTREMT torr! Jag har inte kunnat duscha en gång efter det som jag inte behöver smörja in mig med diverse hudsalvor, mildison bl.a. Även varje morgon får jag smörja in mig, då jag blivit torr under natten. Det är även två ställen i ansiktet som blir röda efter jag duschat, pga av att huden "flagnar" av när jag duschat. Jag trodde det skulle ge med sig, men det verkar inte göra detta. Vad ska jag göra? Nu närmar sig sommaren, och jag vill kunna bada utan att efter varje dopp i det blå smörja in mig.

Detta med hudens "torrhet" kan variera dels under året (vanligen mycket torrare under vintern pga torrare inomhusluft+kylan ute) och även från år till år. Att Du brände Dig (bara rodnad) förra året borde inte sitta i så länge. Blev Du däremot tidigare bränd med blåsor, kan huden på dessa ställen vara mer känslig under längre tid framöver, sannolikt nåt år.
Jag skulle behandla huden "varsamt" med att inte duscha mer än nödvändigt (räcker varannan dag) och använda gärna en inte så uttorkande duscholja (modell pH5 Eucerin från Apoteket) hellre än vanlig tvål. Smörja in sig med en bra och skön hudkräm/body lotion som man trivs med. När sen solen börjar titta fram, ta det försiktigt med solen och första gångerna räcker det med att sola max 2x15 min på fram resp baksidan av kroppen, för att undvika att Du kommer bränna Dig igen. Öka sakta upp ljustiden, så att Du ser vad huden kommer tåla.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!