Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud på hela kroppen

Hej! Jag har problem med torr hud på hela kroppen, värst är det nog på benen som både fjällar och kliar och är hur torra som helst. Jag har använt karbamid euricin, men det blir inte bättre. Badar jag är det katastrof då blir det ännu värre. Kan jag ha någon brist som gör att jag har det här problemet? Ingenting verkar hjälpa vill knappast gå barbent när man ser ut som åttio år, huden är väldigt oelastisk. Vad ska jag göra?

Hej!
Torr hud kan vara ett ärftligt drag, som inte är kopplat till sjukdom. Omgivningen som oftast i vårt land med inomhusvistelse, mörker och kyla, bidrar också till att huden torkar ut. Atopiskt eksem hör också ihop med torr hud, det kan vara så att man haft eksem som barn men som vuxen endast har kvar den torra huden. Detta anses bero på att hudbarriären (hudens eget skydd mot omvärden, bestående av hornmaterial och fetter bla) inte är helt fungerande hos personer med atopiskt eksem. Huden förlorar då fett och fukt. Väldigt torr hud, sk "fiskfjällssjuka" eller ichtyos, finns i olika former varav den vanligaste yttrar sig som du beskriver med väldigt torr och fjällande, ofta lite "smutsig" hudyta. I alla fall är det en sak man kan göra själv: Smörja rikligt och ofta med mjukgörande! Då tillförs de ämnen som huden förlorar genom den dåliga hudbarriären. Man kan välja en fetare kräm på natten och en lättare lotion på dagen. Karbamid är ett fuktgivande ämne som finns i många mjukgörare, den ingrediensen kan svida men brukar ha bra effekt.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!