Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud på hela kroppen

Hej! Jag har problem med torr hud på hela kroppen, värst är det nog på benen som både fjällar och kliar och är hur torra som helst. Jag har använt karbamid euricin, men det blir inte bättre. Badar jag är det katastrof då blir det ännu värre. Kan jag ha någon brist som gör att jag har det här problemet? Ingenting verkar hjälpa vill knappast gå barbent när man ser ut som åttio år, huden är väldigt oelastisk. Vad ska jag göra?

Hej!
Torr hud kan vara ett ärftligt drag, som inte är kopplat till sjukdom. Omgivningen som oftast i vårt land med inomhusvistelse, mörker och kyla, bidrar också till att huden torkar ut. Atopiskt eksem hör också ihop med torr hud, det kan vara så att man haft eksem som barn men som vuxen endast har kvar den torra huden. Detta anses bero på att hudbarriären (hudens eget skydd mot omvärden, bestående av hornmaterial och fetter bla) inte är helt fungerande hos personer med atopiskt eksem. Huden förlorar då fett och fukt. Väldigt torr hud, sk "fiskfjällssjuka" eller ichtyos, finns i olika former varav den vanligaste yttrar sig som du beskriver med väldigt torr och fjällande, ofta lite "smutsig" hudyta. I alla fall är det en sak man kan göra själv: Smörja rikligt och ofta med mjukgörande! Då tillförs de ämnen som huden förlorar genom den dåliga hudbarriären. Man kan välja en fetare kräm på natten och en lättare lotion på dagen. Karbamid är ett fuktgivande ämne som finns i många mjukgörare, den ingrediensen kan svida men brukar ha bra effekt.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: