Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud och klåda

Hej. Jag är en 18-årig kille med utslag och torr hud på mina armar, framför allt i handlederna och i armvecken. Jag har prövat ett flertal olika krämer/salvor mott torr hud och utslag så som t ex. Propyderm, hydrokortisonsalvor. Jag har även prövat mig på badoljor, olika body lotions men dessa tycks inte ha någon verkan. Kortisonsalvorna gör så att utslagen går bort ett tag men som sedan kommer tillbaka regelbundet. Jag har hört talas om solariebehandlingar ska vara bra nu på vinterperioderna, och jag undrar om det verkligen hjälper? En vän till mig som har problem med finnar och fet hy använder en aloviera salva som han säger ska hjälpa ta bort utslag och torr hud. Jag är oerhört tacksam om jag fick tips om hur jag kan bota/mildra mina besvär.

Besvär med torr hud blir mer påtagligt under höst-vinter, då luftfuktigheten blir lägre och detta i sin tur torkar ut huden ytterligare. Man ska även tänka på att inte torka ut huden ytterligare med frekvent duschning, mycket tvål mm, utan hellre använda en duscholja modell pH5 Eucerin eller ACO's vid tvättningen. Grundbehandlingen är att återfetta och återfukta huden med krämer. Har det blivit lite värre så man fått ett eksem (rött, torrt kliande) brukar Hydrokortison hjälpa bra (smörj dagligen i 1-2 veckor, sen underhåll regelbundet 2 gånger i veckan). Är hudbesvären begränsade, pröva hellre en fetare kräm som Repair eller Locobase till kvällen. Ljusbehandling brukar ha en stabiliserande effekt på huden, och solariesolning 2 gånger i veckan kan hjälpa. Sen finns det "alternativ" behandling som Aloe Vera eller Tea tree oil-krämer mm, men effekten är ofta begränsad. Blir Du inte bättre, brukar normalt en lite starkare kortisonkräm ha den bästa och snabbaste effekten. Denna kräver dock ett läkarrecept, så blir Du inte bättre är det kanske bäst att Din husläkare tittar på Ditt eksem för hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!