Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud o eksem

Jag har haft eksem sen jag föddes, men nu dom senaste åren har jag haft det jättejobbigt. Nu är det så att jag har en sådan himla torr hy över hela kroppen, jag har provat alla slags salvor o mjukgörande - både med o utan recept men inget hjälper. Det flagnar i hela sängen o då kan ja inte sova pga att jag blir äcklad av det. Jag har sån klåda, det känns som det är nåt som kryper i huden på mig. Det har gått så långt att jag mår psykiskt dåligt pga det här, vill inte leva mer för inget hjälper. Jag har till o med provat alla möjliga oljor inte ens det hjälper. Jag orkar snart inte mer så snälla ge mig några goda råd hur jag ska göra.
Hälsningar Maria

Hej Maria och tack för Din fråga,
då Du har haft eksem hela Ditt liv har Du säkert vad vi kallar ett atopiskt (böjvecks) eksem. De flesta blir bra/bättre i tonåren, men man räknar med att ca 10-15% har kvar sitt eksem i vuxen ålder. Huden är torr pga att fettinnehållet i huden är bara ca 50% mot det normala. Därför utgör feta, mjukgörande krämer själva basbehandlingen. Detta fungerar bra på många, men inte på alla. För dessa med svårare eksem kompletterar man vanligen med ljusbehandling, dvs UltraViolett ljusbehandling (UV-ljus). Oftast används en kombination av lång- och kortvågigt ljus. Skulle detta inte hjälpa tillräckligt bra, brukar man lägga till immundämpande läkemedel i tablettform som t.ex Imurel, Methotrexate eller Sandimmun. Denna behandling bör skötas av en hudläkare med erfarenhet av detta.
Det finns hjälp att få, så diskutera med Din distriktsläkare/hudläkare hur Ni ska gå vidare.
Lycka till/Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: