Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud o eksem

Jag har haft eksem sen jag föddes, men nu dom senaste åren har jag haft det jättejobbigt. Nu är det så att jag har en sådan himla torr hy över hela kroppen, jag har provat alla slags salvor o mjukgörande - både med o utan recept men inget hjälper. Det flagnar i hela sängen o då kan ja inte sova pga att jag blir äcklad av det. Jag har sån klåda, det känns som det är nåt som kryper i huden på mig. Det har gått så långt att jag mår psykiskt dåligt pga det här, vill inte leva mer för inget hjälper. Jag har till o med provat alla möjliga oljor inte ens det hjälper. Jag orkar snart inte mer så snälla ge mig några goda råd hur jag ska göra.
Hälsningar Maria

Hej Maria och tack för Din fråga,
då Du har haft eksem hela Ditt liv har Du säkert vad vi kallar ett atopiskt (böjvecks) eksem. De flesta blir bra/bättre i tonåren, men man räknar med att ca 10-15% har kvar sitt eksem i vuxen ålder. Huden är torr pga att fettinnehållet i huden är bara ca 50% mot det normala. Därför utgör feta, mjukgörande krämer själva basbehandlingen. Detta fungerar bra på många, men inte på alla. För dessa med svårare eksem kompletterar man vanligen med ljusbehandling, dvs UltraViolett ljusbehandling (UV-ljus). Oftast används en kombination av lång- och kortvågigt ljus. Skulle detta inte hjälpa tillräckligt bra, brukar man lägga till immundämpande läkemedel i tablettform som t.ex Imurel, Methotrexate eller Sandimmun. Denna behandling bör skötas av en hudläkare med erfarenhet av detta.
Det finns hjälp att få, så diskutera med Din distriktsläkare/hudläkare hur Ni ska gå vidare.
Lycka till/Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!