Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud men vågar inte smörja

jag lider av torr hud i ansiktet och borde nog smörja bättre, men jag har en djupt rotad rädsla för att min hy ska bli "taskig" (har haft akne och av hudläkare konstaterad perioral dermatit). Läste att fuktkrämer är vanlig orsak till uppkomst av Rosacea. Gäller det Essex lotion och Propyless? Kan man undvika vissa innehållsämnen?

Yttre delen av huden liknas många gånger vid en tegelvägg där hudcellerna är själva tegelstenarna och mellanliggande "cementen" utgörs av vatten, fetter, proteiner och salter. När man smörjer med en kräm på huden, så känns det som att den "torkar in". Det mesta beror på att vattnet i krämen avdunstar, men en viss del kan tas upp av huden och ge en återfuktning och även "återfettning" av den torra huden (som den behöver). Använder man en fet kräm, kan den lägga sig som "ett lock på huden" och vissa kan besväras av finnar. Har man lite besvär med "blemmor" kan det vara bra med en kräm som innehåller propylenglykol, som har en bakteriehämmande effekt. Därför kan till Dig nog Propyless (en icke fet lotion) eller Propyderm (om Du vill ha en lite fetare kräm) passa extra bra.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!