Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud med finnar

Hej!

Jag har problem med torr hud och eksem över hela kroppen, speciellt på vinterhalvåret. Smörjer med Fenuril och Repair och ibland kortisonsalva. Håller det hyfsat i schack och är nöjd så långt.

Men i ansiktet (främst hakan) har jag problem med finnar. De uppkommer runt mens och under min graviditet var jag jättefin i hyn. När jag använde minipiller blev jag finnig som den värsta fjortisen. Så jag misstänker att hormonerna påverkar finnbildningen.

Om jag använder acnemedel blir min redan torra hy ännu torrare. Sen har jag så svårt att hålla fingrarna borta. Jag AVSKYR verkligen finnar och vill klämma bort dem genast. Följden har blivit att jag har mörka gamla ärr över hela hakan.

Mina frågor är:
1) Kan jag påverka hyn så att jag inte får finnar på hakan?
2) Kan man “slipa bort” ärren kosmetiskt?

Har varit hos hudterapeut, men de svarar i mina öron ologiskt och det hela verkar gå ut på att sälja dyra produkter som inte gör någon nytta. Jag har slängt tillräckligt med pengar i sjön nu. Hjälp!

/Maria

Svar till signaturen Finnig som en fjortis
Du berättar om ett väl så besvärligt problem, nämligen om man har både atopiskt eksem med torr känslig hud samtidigt som finnar. De flesta acnemedel retar den redan känsliga huden. Som svar på din första fråga skulle jag ändå föreslå behandling med Differin-gel som är effektivt men milt.
Vad gäller hudslipning efter acne är det framförallt ojämnheter såsom gropar i huden som kan slipas bort. Ökad pigmentering såsom mörka ärr i hudens plan lämpar sig tyvärr ej för slipning. Det är enormt viktigt att man inte klämmer på finnar. Man skadar huden väldigt lätt och risk finns för ärrbildning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 3 april, 2002 Publicerad: 3 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: