Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud – intensiv klåda i 10 år

Bästa läkare – under lång tid har jag lidit av hudklåda. Jag har sökt hudspecialist men den rekommenderade behandlingen har ej givit resultat. Jag smörjer dagligen hela kroppen med Propyless eller Canoderm. Klådan besvärar mig i så hög grad att jag ej kan sova med följd att jag håller på att tappa tålamodet. Kan Du ge mig ett gott råd?

Klåda i huden är ett symtom/besvär och kan bero på många olika bakomliggande orsaker. Ibland kan det bero på att huden blir torrare med stigande ålder och då är grundbehandlingen någon mjukgörande kräm. Skulle detta inte hjälpa kan man pröva med någon kortisonkräm och hjälper inte detta, kan ljusbehandling ha god effekt. Detta ska naturligtvis bedömmas av en läkare och ljusbehandling kan ofta ges via hudklinik, många privata hudläkare och hos många av PSO's behandlingslokaler spritt i Sverige.
Det viktigaste är nog att försöka ta reda på vad som är den bakomliggande orsaken till Din klåda. Det kan bero på "bara" den torra huden, olika hudsjukdomar, grav njursjukdom eller ibland av stress eller oro. För att få en bra effekt är det därför viktigt att behandla eventuell bakomliggande orsak för att lyckas. Ta en diskussion med Din behandlande hudläkare vad han/hon tror om orsaken och informera att Du inte får tillräcklig effekt av nuvarande behandling. Nästan alltid kan man bli bättre vad avser klådan.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: