Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud – intensiv klåda i 10 år

Bästa läkare - under lång tid har jag lidit av hudklåda. Jag har sökt hudspecialist men den rekommenderade behandlingen har ej givit resultat. Jag smörjer dagligen hela kroppen med Propyless eller Canoderm. Klådan besvärar mig i så hög grad att jag ej kan sova med följd att jag håller på att tappa tålamodet. Kan Du ge mig ett gott råd?

Klåda i huden är ett symtom/besvär och kan bero på många olika bakomliggande orsaker. Ibland kan det bero på att huden blir torrare med stigande ålder och då är grundbehandlingen någon mjukgörande kräm. Skulle detta inte hjälpa kan man pröva med någon kortisonkräm och hjälper inte detta, kan ljusbehandling ha god effekt. Detta ska naturligtvis bedömmas av en läkare och ljusbehandling kan ofta ges via hudklinik, många privata hudläkare och hos många av PSO's behandlingslokaler spritt i Sverige.
Det viktigaste är nog att försöka ta reda på vad som är den bakomliggande orsaken till Din klåda. Det kan bero på "bara" den torra huden, olika hudsjukdomar, grav njursjukdom eller ibland av stress eller oro. För att få en bra effekt är det därför viktigt att behandla eventuell bakomliggande orsak för att lyckas. Ta en diskussion med Din behandlande hudläkare vad han/hon tror om orsaken och informera att Du inte får tillräcklig effekt av nuvarande behandling. Nästan alltid kan man bli bättre vad avser klådan.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!