Ange ditt sökord

Annons:

Torr hud i ansiktet, inget hjälper

Hej, jag är 29 år och har under lång tid haft problem med torr hud i ansiktet. Främst kring munnen. Jag har provat i princip allt som Apoteket har att erbjuda: Propyless, Essex Lotion, Helosan, Repair etc. Jag läste häromdagen att man inte ska använda produkter med "parafinum liquidum" (mineralolja), eftersom man blir beroende då. Jag har även läst att man inte ska använda produkter innehållande alkohol. Stämmer detta? I flera år nu har jag gått omkring och varit jättetorr runt munnen, ögonen, på läpparna. Finns det någon medicinsk salva att ta till? Apoteksprodukterna hjälper, men bara lite grann. Har ni några tips till mig om vad jag bör göra? Finns det ngn speciell kost som jag kan äta för att få mindre torr hud? Har ni ngn produkt som är bättre, annorlunda på ngt vis än de jag redan har provat? Jag är så trött på att smörja in mig 100 gånger om dagen med salvor som inte verkar hjälpa!
Tack för alla tips!
MVH
Johannes (Nacka)

Detta med hudkrämer och deras innehåll har nästan blivit en vetenskap, men tyvärr en blandning av forskningsrön och mycket tyckande. Många produkter innehåller Mineralolja, och ur allergisynpunkt är detta bra. Visserligen tycker vissa att den lägger sig som en "hinna över huden". Nya Propysal bygger på bara vegetabiliska oljor (Apoteket). Många gånger har det blivit en "ond cirkel" med torr hud-klåda-eksem, som behöver brytas. Ibland vid självsprickor i mungipor kan bakterier ha bitit sig fast som underhåller besvären. Jag skulle därför rekommendera Dig Cortimyk på och runt läpparna 2 gånger dagligen i 1-3 veckor kombinerat med Lipsyl, Labello, Cerat el dyl. Vissa gillar även hederliga Idominsalvan, med A+D-vitamin.
Har Du prövat "konstiga produkter" inkl Hälsokostpreparat på huden, kan Du har fått en kontaktallergisk reaktion mot någon ingående komponent. Är det något Du misstänker och fortsätter använda, kan Du smörja Dig med detta i armvecken 2 gånger dagligen i 3-5 dar. Får Du klåda och eksem där, tål Du det inte. Blir Du inte bättre, tycker jag Din husläkare får titta till Dina hudbesvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!