Ange ditt sökord

Annons:

Torr hårbotten

Hejsan! Jag har problem med torr hårbotten (har haft det länge nu). Jag lider verkligen av det här. Jag har böjveckseksem. Har haft böjveckseksem sen jag var liten & är väldigt överkänslig (allergisk mot mycket). Jag tål nästan inga shampon, balsam eller duschkrämer. Måste ha oparfymerat (men parfym ska ju tydligen vara en av de mest allergiframkallande sakerna som finns). Blir rödprickig av en del shampon, duschkrämer och balsam. Jag använder oparfymerat tvättmedel (jag är ju så känslig, tycker också att det är helt onödigt att ha parfym i sådana saker). Jag har förresten fått handeksem på senare år. Fick barn & tvättade väl händerna mycket i samband med blöjbytena. Jag tvättar händerna direkt efter att jag snytit mig också så det blir ju rätt ofta & efter toalettbesök såklart & jag diskar ju för hand. Märker att mitt handeksem blivit bättre sedan jag började med yes sensitive (diskmedel) – det är ju oparfymerat. När jag har använt barnängens flytande tvål så kliar det så mycket, får klåda & händerna blir värre torra & mer eksem på en gång. Använder lactacyd till kroppen också (den oparfymerade) den är väldigt bra. Jag skrev med vissa saker som ni kanske inte tycker borde vara med men tänkte att ni skulle få en hel bild av det hela. Är tacksam om ni svarar på det här.
Med vänliga hälsningar från en anonym tjej

Hej!
Du skriver att du har böjveckseksem, dvs atopiskt eksem. En av de viktigaste symtomen hos människor med atopiskt eksem, är torr hud. Eksemet kan sitta på olika platser i olika åldrar. Det är vanligt, att böjveckseksemet blir handeksem i vuxen ålder, särskilt när man nöter mycket på huden som det ofta blir i samband med småbarnsvård. Det är rätt att skydda huden som du gör, och att smörja med mjukgörande ofta!
Den torra hårbotten kan vara ett lindrigt sk mjälleksem, som behandlas med kortisonlösning (stark, du måste få den på recept). Ibland kan det finnas överkänslighet mot jästsvampen p.ovale särskilt hos atopiker, då har man nytta av mjällschampon med effekt mot jästsvamp, tex Ketoson.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: