Ange ditt sökord

Annons:

Torr, fjällande hud

Hej! Jag har problem med min hud i ansiktet, som blir röd och varm efter att jag duschat. Huden är väldigt torr, och blir fnasig fort. Fnaset är främst i “T-zonen” – ögonbryn, runt näsan, och runt munnen och på hakan. Om jag gnuggar bort fnaset med handduken så är det tillbaka efter ca ett dygn. Jag har haft problem med atopiskt eksem på andra delar av kroppen, men detta verkar inte vara samma sak – huden under fnaset är slät och fin, och när väl rodnaden efter duschen har lagt sig så ser det helt normalt ut, och känns bara bra. Det kliar inte heller, vare sig under tiden det rodnar eller efterråt. Det verkar bara som att huden avlagras för fort på något sätt. Jag försöker vara rädd om ansiktet, använder en mild rengöringskräm som bara ska torkas bort med bomull och som inte svider, samt mjukgörande kräm hela tiden. Jag undrar vad jag kan göra åt fjällandet och varför min hud blir så röd efter att jag har duschat? Jag har aldrig haft det problemet vid havsbad, utan bara när jag duschar.

Vad jag förstår är dina symtom högst tillfälliga då huden i ansiktet blir röd i samband med kontakt med vatten och värme vid dusch. Efter en liten stund tycks huden vara helt normal. Det är inte så ovanligt speciellt om man haft atopiskt eksem att huden i ansiktet är tunn med ytligt liggande blodkärl som vidgas i värme. Jag tycker du redan sköter din hud så bra du kan. Jag har inga mer "tips" att ge.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: