Ange ditt sökord

Annons:

Tjock torr hud med “sprickor”

Hej! Jag är 15 år och jag har mörka hudfläckar under armarna, vid ljumsken och vid insidan av armbågarna samt vid knävecken. När jag inte solar brukar de blekna till, men så fort jag sitter i solen blir de mörka, nästan svarta. Huden under armarna är väldigt tjock och torr, och det ser ut som att det är en massa sprickor, eftersom det är vita veck eller vad man ska kalla det. Folk har sagt att det är död hud som man måste skrubba bort, men har provat. Jag undrar ifall det är någon typ av sjukdom? Har inte varit hos en läkare. Tacksam för svar.

Hej! Det låter som om huden är förtjockad på de ställen du beskriver. Man kan fundera tex på acantosis nigricans där huden blir tjock och brunaktig samt "veckig" i nacke, armhålor, ibland även på andra lokalisationer.
Du bör söka vårdcentral för remiss till hudläkare så att du kan få en diagnos!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 28 augusti, 2005 Publicerad: 28 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: