Ange ditt sökord

Annons:

Tips till alla med mjälleksem (seborroiskt) och atopiskt eksem!

Hejs!
Läste lite snabbt här på “frågadoktorn” och hittade inga riktigt bra svar…

Jag har själv fått/haft/har (man blir väl aldrig av med det till 100%) nån blandning av seborroiskt eksem (mjälleksem) och atopiskt eksem lite här och var på kroppen sen jag blev ungefär 25 år (hade även lite böjveckseksem (atopiskt) när jag var liten). Men i ansiktet (kindben+pannan lite runt munnen mest). Brukar se ut som rodnad (i varierande styrka) ofta flagnar det av sin torrhet och brukar te sig så att det blir värre då man anstränger sig, dricker alkohol (direkt eller dagen efter), vistas i torrt inomhusklimat, får dåligt med sol (som vi inte ser mkt av här under vintern i Sverige), duschar å tvättar sig för intensivt (uttorkande), äter kryddstark mat).

Här kommer tips!
De finns väldigt NYA och bra krämer + salvor UTAN KORTISON som man kan använda i ansiktet (som många av läkarna inte känner till ännu). Kortisonkrämer ska man ju INTE använda i ansiktet, då de bl.a. tunnar ut huden!

Iallafall, här är 2 bra exempel som jag använt med mycket stor framgång:

Protopic 0,1%/0.03% och Elidel 1%

-Elidel är ett icke-steroidbaserat läkemedel (innehåller inte kortison), speciellt utvecklat för att behandla inflammationer i huden. Det verkar i de hudceller som gör att klåda, rodnad och svullnad uppstår i samband med lindrigt till måttligt svårt eksem.

-Protopic
Det aktiva innehållsämnet, takrolimus, är ett immunmodulerande medel. Vid atopisk dermatit orsakar en överreaktion i hudens immunsystem inflammation i huden (klåda, rodnad, torrhet). Protopic förändrar den onormala immunreaktionen och lindrar inflammationen och klådan i huden.

Kolla upp dem!! (Läs även mer om dessa på www.fass.se)
Det står att de bara är för atopiskt eksem men kan ha framgång på seborroiskt också! (Man kan iallafall testa pyttelite och se. På mig hjälpte det!)

På ögonlocken har jag använt Ficortril. (Den innehåller lite kortison men är mkt mild och effektiv!)

I hårbotten Fungoral schampo och någon kortisonlösning (som är rätt stark).

Detta har nu gjort mej så gott som problemfri och lider ungefär 1% jämfört med när det var som värst i vintras! glad Vet även fler som detta funkat för! (Mirakelmedicin för en gångs skull!)

mvh Nicklas
(Jag vet jag borde ha blivit läkare!! Blev ingenjör istället, men vi är ju nästan lika kloka!)
Ha de gott!

Hej!
De krämer du nämner används sedan några år och är välkända för hudspecialister. De används precis som du skriver vid atopiskt eksem. Särskilt framgångsrikt är Protopic mot eksem i ansiktet hos vuxna atopiker, där det av många patienter upplevs som en "undermedicin". Eftersom du beskriver att du har atopisk bakgrund, kan det vara en förklaring till den goda effekten på ditt ansiktseksem (Protopic är sannolikt mycket bättre på ögonlocken också, än Ficortril! Seborroiskt eksem sitter nästan aldrig på ögonlocken).
Vid ett vanligt seborroiskt eksem utan inslag av atopiskt eksem, är det däremot fortfarande mer effektivt med milda kortisonkrämer och ibland svavel/ichtammolinnehållande, kortisonfria krämer. Man kan också ha nytta av en tids ljusbehandling enligt nya studier.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: