Ange ditt sökord

Annons:

Tinea versicolor eller vad?

Hej Ylva, jag har under flera år försökt få bot på mina hudutslag utan att någon läkare har varit till någon hjälp, har något som ger fjällningar och kliande utslag på rygg, bröst och skalp, läste i ett annat svar som du gett att tinea versicolor är det som ger utslag på skalp och fjällningar i ansikte vilket jag också har. Skulle behöva få ett svar på vad det är jag LIDER utav, driver mig till vansinne att inte ens få veta vad det är.
mvh Daniel

Bäste Daniel.
Det finns flera olika hudsjukdomar som ger klåda och utslag i hårbotten, ansikte, bröst och rygg. Den vanligaste hudsjukdomen med dessa lokalisationer är seborroiskt eksem (mjälleksem). Man har då ofta klåda och fjällning i hårbotten, tinningar ögonbryn samt ibland mitt på bröst och mellan skulderblad. Ibland ses rodnad i armhålor och ljumskar. Detta är ett eksem som "kommer inifrån" vilket betyder att det inte är någon yttre faktor som framkallar utslagen som kommer och går ibland under flera år.

Pityriasis versicolor är en ytlig jästsvamp-infektion som ger brunaktigt lätt fjällande utslag på bröst och rygg framförallt. Klådan är sällan så uttalad. När den normala huden blir brun ses fläckarna med svamp som litet ljusare, ofta med mycket diskret fjällning. Läs mer om denna sjukdom i dermatologens patientinformation (länk nedan) och se om något stämmer med dina besvär:
Pityriasis versicolor i dermatologens patientinformation

Psoriasis kan ge utslag med klåda i hårbotten, ansikte, bröst och rygg med långdraget förlopp. Som du ser är det inte så lätt att säga vilken hudsjukdom du har.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: