Ange ditt sökord

Annons:

Tetralysal mot seborroiskt eksem?

Jag har haft seborriskt eksem sedan 1995 och fått locoid till ansiktet och betnovat till hårbotten tidigare. Dom har hjälp tillfälligt men efter behandling brukar det bara ta någon vecka innan det är tillbaks igen. Använder även fungoral ibland, dess verksningsgrad har dock minskat med åren.

Nu har jag blivit ordinerad tetralysal istället och blir lite förvånad när det på läkemedelsinformationen läser att det används mot acne, lunginflammation och klamydia.

Är det vanligt att man använder tetralysal mot seborroiskt eksem?

Seborroiskt eksem är egentligen en eksemretning i hårbotten förorsakad av en jästsvamp. Vid behandlingen kan man behandla bort själva jästsvampen och/eller påverka eksemkomponenten med kortisonpreparat.
Ibland är diagnosen glasklar, men ibland vid hårbottensjukdomar kan det vara lite drag av andra sjukdomar också. Ibland kan det finnas ett inslag av sk follikuliter, dvs hårsäcksinflammationer som ser ut som små varblåsor/finnar i hårbotten. Detta kan vara svårbehandlat och då kan man försöka med Tetralysal. Annars kan ett annat alternativ vara att ge svampdödande tabletter i kurer, t.ex Diflucan, Sporanox eller Fungoral. Skulle detta inte heller hjälpa kan man ibland pröva med specialpreparat som Dapson eller Roaccutan. Vill man själv pröva nåt annat kan ibland ett tjärschampo fungera - kan ibland köpas i Hälsokosten eller i Stockholm via Psoriasisföreningens behandlingsanläggningar.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!