Ange ditt sökord

Annons:

Tetralysal mot seborroiskt eksem?

Jag har haft seborriskt eksem sedan 1995 och fått locoid till ansiktet och betnovat till hårbotten tidigare. Dom har hjälp tillfälligt men efter behandling brukar det bara ta någon vecka innan det är tillbaks igen. Använder även fungoral ibland, dess verksningsgrad har dock minskat med åren.

Nu har jag blivit ordinerad tetralysal istället och blir lite förvånad när det på läkemedelsinformationen läser att det används mot acne, lunginflammation och klamydia.

Är det vanligt att man använder tetralysal mot seborroiskt eksem?

Seborroiskt eksem är egentligen en eksemretning i hårbotten förorsakad av en jästsvamp. Vid behandlingen kan man behandla bort själva jästsvampen och/eller påverka eksemkomponenten med kortisonpreparat.
Ibland är diagnosen glasklar, men ibland vid hårbottensjukdomar kan det vara lite drag av andra sjukdomar också. Ibland kan det finnas ett inslag av sk follikuliter, dvs hårsäcksinflammationer som ser ut som små varblåsor/finnar i hårbotten. Detta kan vara svårbehandlat och då kan man försöka med Tetralysal. Annars kan ett annat alternativ vara att ge svampdödande tabletter i kurer, t.ex Diflucan, Sporanox eller Fungoral. Skulle detta inte heller hjälpa kan man ibland pröva med specialpreparat som Dapson eller Roaccutan. Vill man själv pröva nåt annat kan ibland ett tjärschampo fungera - kan ibland köpas i Hälsokosten eller i Stockholm via Psoriasisföreningens behandlingsanläggningar.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: