Ange ditt sökord

Annons:

Tetracyklinresistens?

Hej.
Jag har tagit tetracyklin för min acne förut och allt blev bra, jag gick på det i c:a 8 månader. Har inte haft acne på 1 år nu, men plötslig har det kommit tillbaka. Jag har inte väldigt mycket, men det är så att jag har så känslig hud, och får alltid röda märken efter acnen! Jag fick tetracyklin av min läkare igen, men nu verkar det inte som det hjälper? Har använt tetracyklinen i 2 mån? Har sökt på frågor och svar här, och många undrar när tetracyklinen ska börja hjälpa men det är olika svar varje gång (3-5 veckor/2 mnd/4-8 väckor?)? Jag är rädd för att jag har blivit resistent mot antibiotikan? Jag använder skinoren också, men tycker inte det hjälper. Jag undrar om det kanske kan vara något hormonellt med mig. Jag kan också tillägga att jag är deprimerad, och att jag börjar bli ännu mer deprimerad nu när acnen har kommit tillbaka. Depressionen kanske ger acne, men acnen gör ju också att jag är deprimerad (så jag vet inte riktigt vad som gör vad!).
Kan det vara värt ett forsök att prova en annan typ antibiotika (ery-max?) eller kan tetracyklinen börja fungera snart? Ska jag vänta ett tag till?
Jag tror inte jag kan få roaccutan eftersom acnen inte är så illa, och jag har väldigt tunn och ljus hud (rött hår).
Jag undrar också om alkohol tilsammans med tetracyklin kan förvärra acnen? Jag drack alkohol förra helgen, och efter det har acnen förvärras mycket så det ska jag nog inte göra igen.
Det här blev lite dålig svenska eftersom jag är norsk, men hoppas du kan svara på några av mina frågor ändå!
Anne

Hej!
Du har rätt i att vi svarar olika om tid till effekt av Tetracykliner, men det är olika hos olika individer och alla de intervall du anger kan förekomma, dvs effekt kan ses efter 3-8 veckor, vanligast dock att det tar 3-4 veckor innan något syns!
2 månader om det är helt utan effekt, är lite långt och jag förstår om du inte har tålamod att vänta. Om man kan tro att acnen är hormonellt betingad (mer eller mindre är ju all acne det), men tex mensrelaterad, kom i samband med p-piller.. kan stöda sambandet med hormoner. Diane kan ju vara en behandling värd att pröva (särskilda p-piller), och det kan också vara värt att pröva Roaccutan beroende på grad av acne. Om du är deprimerad så är det troligare att det kommer av acnen, än att acnen kommer av depressionen. Nedstämdhet och minskad självkänsla är vanligt vid acne, och tas på allvar om du berättar om det!
Tetracyklin bearbetas av levern och därför bör man inte belasta med stora mängder av alkohol. Minskad effekt är inte troligt att du får av kombinationen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: