Ange ditt sökord

Annons:

Tetracyklin

Hej Ylva! Jag läste en tidigare fråga om akne och behandling med tetracykliner där du skrev att man ibland med denna behandling kan få en utläkning av aknen. Min hud har länge haft inslag av akne i form av framförallt pormaskar och en del mycket små finnar. Huden är känslig och lite lätt röd. Jag har provat både bensoylperoxid, differin och skinoren mot problemen, men huden är så känslig att huden i längden inte klarar av denna behandling. Trots lång behandlingstid föga framgång. Eksem utvecklas lätt. Smörjer numera in mig noggrant. Som ett sista försök (?) provar jag nu dalacin i lotionform, trots att denna behandling inte anses vara optimal vid just min typ av akne. Tycker mig ändå se vissa positiva resultat efter 1 veckas behandling. Vet inte om det bara är inbillat. Undrar nu om tetracykliner skulle kunna vara till nytta för mig, då aknen har hängt kvar så länge (är 23) och är så terapiresistent. Överaktiva talgkörtlar och defekt keratinisering är väl själva definitionen på akne och det är ju exakt vad jag lider av, trots att det i mitt fall mest handlar om pormaskar. Är liksom alla andra med liknande problem otroligt trött på detta.

Svar till J.K.
Tetracykliner har vid acne främst effekt på den inflammatoriska delen, vilket betyder effekt på ömmande inflammerade bölder och pustler. Tetracyklin har ingen effekt på komedoner där lokalbehandling är att föredra med A-vitaminsyra som dock kan reta huden eller adapalen-differin.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 11 september, 2002 Publicerad: 11 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: