Ange ditt sökord

Annons:

Tappar hud i händerna, vätskefyllda ansamlingar innanför huden på bl.a. armar

Hej,

Min far som är 74 år har i mer än 10 års tid besvärats av hudproblem. Värst är problemen sommartid då hans hud inte alls tål sol och värme. Besvären yttrar sig främst i händerna som så fort värmen kommer blir röda och torra och med mängder av självsprickor som följd. När det är som värst brukar händerna och även huden på armarna kunna bli vätskefyllda. Efter lång tid med brännande händer och besvär brukar problemen till slut mynna ut i att han "tappar huden" som en "fjällning" vilket också gör väldigt ont då han får sitta och "pilla loss" död hud på händerna. På nätterna får han ta på mjukgörande salva och handskar för att slippa klia sönder sig. Han beskriver det som om huden bränner. Denna process är väldigt smärtsam tills huden försvunnit och ny kommit tillbaka. Han har behandlats med kortison i otaliga omgångar men problemen fortsätter komma år efter år. Vad kan detta vara och finns det några andra behandlingsmetoder är kortison så huden slipper bli ännu tunnare och mer känslig?

Uppblossande hudbesvär sommartid kan bero på lite olika saker, och man behöver nog försöka göra en ordentlig utredning. Dels kan man vara "sjukligt" ljuskänslig, som yttrar sig bla som att huden blir "bränd" där solen kommer åt. Det finns de som bara tål nån minut ute i solen innan besvären kommer.
Ibland kan det förvärras av vissa läkemedel som gör huden mer ljuskänslig, eller även av en ovanlig sjukdom som gör att man inte bildar blodet på ett normalt sätt (och samlar på sig "slaggprodukter" som gör huden ljuskänslig, porfyria cutana tarda). Ibland kan det även bero på nåt allergiskt man kommer åt.
Jag har svårt att säga vad Din pappa lider av, utan skulle rekommendera fortsatt utredning på en hudklinik med både ljustest och hudprover för att försöka komma en diagnos närmare (om det inte redan är gjort). Att ge råd om behandling är svårt, när inte diagnosen är klar.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: