Ange ditt sökord

Annons:

Tappar hud i händerna, vätskefyllda ansamlingar innanför huden på bl.a. armar

Hej,

Min far som är 74 år har i mer än 10 års tid besvärats av hudproblem. Värst är problemen sommartid då hans hud inte alls tål sol och värme. Besvären yttrar sig främst i händerna som så fort värmen kommer blir röda och torra och med mängder av självsprickor som följd. När det är som värst brukar händerna och även huden på armarna kunna bli vätskefyllda. Efter lång tid med brännande händer och besvär brukar problemen till slut mynna ut i att han "tappar huden" som en "fjällning" vilket också gör väldigt ont då han får sitta och "pilla loss" död hud på händerna. På nätterna får han ta på mjukgörande salva och handskar för att slippa klia sönder sig. Han beskriver det som om huden bränner. Denna process är väldigt smärtsam tills huden försvunnit och ny kommit tillbaka. Han har behandlats med kortison i otaliga omgångar men problemen fortsätter komma år efter år. Vad kan detta vara och finns det några andra behandlingsmetoder är kortison så huden slipper bli ännu tunnare och mer känslig?

Uppblossande hudbesvär sommartid kan bero på lite olika saker, och man behöver nog försöka göra en ordentlig utredning. Dels kan man vara "sjukligt" ljuskänslig, som yttrar sig bla som att huden blir "bränd" där solen kommer åt. Det finns de som bara tål nån minut ute i solen innan besvären kommer.
Ibland kan det förvärras av vissa läkemedel som gör huden mer ljuskänslig, eller även av en ovanlig sjukdom som gör att man inte bildar blodet på ett normalt sätt (och samlar på sig "slaggprodukter" som gör huden ljuskänslig, porfyria cutana tarda). Ibland kan det även bero på nåt allergiskt man kommer åt.
Jag har svårt att säga vad Din pappa lider av, utan skulle rekommendera fortsatt utredning på en hudklinik med både ljustest och hudprover för att försöka komma en diagnos närmare (om det inte redan är gjort). Att ge råd om behandling är svårt, när inte diagnosen är klar.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!