Ange ditt sökord

Annons:

Svinkoppor

Hej.
Har 2 tjejer som hade svinkoppor för drygt 2 månader sedan och åt då penicillin. Nu verkar det som om de har fått det igen. Varför? Är de svagare personer? En har väldigt kliig och torr hud och eksem. Förstått att de har lättare att få det?
Är det ovanligt att man får det igen? Är det vanligt på hösten? Trodde det var mest på sommaren då det är varmt. Förra gången fick vi först en salva microcid som inte hjälpte. Har även hört de som fått fucidin som har hjälpt – vad är skillnaden? Är fucidin bättre att anv än att ta penicillin igen (om vi nu måste)? Är nämligen lite rädd för att behöva anv penicillin igen. Bör jag vara det, hur skadligt är det med penicillin (2,5 och 5 år gamla)?

TACK/Orolig mamma

Hej!
Svinkoppor eller impetigo orsakas av streptokocker eller stafylokocker. Det "går" ofta som små epidemier på dagis och lågstadiet. Man blir inte immun efter en omgång av impetigo, så man kan få det igen utan att det betyder att man skulle vara svagare. Däremot kan ytliga skador på huden som vid eksem, göra att bakterierna lättare får fäste och växer. Därför är det viktigt att eksembarn både får behandling mot eksemet med kortisonsalvor, så att huden blir hel och barnet inte kliar sig och på det sättet sprider bakterierna, och mot infektionen med antibiotika. Microcid är ett slags desinficerande salva som har viss effekt på lindriga fall av impetigo. Tvål och vatten kan också hjälpa lindriga fall. Fucidin är antibiotika, men tyvärr rekommenderas inte längre användning av detta medel eftersom det blivit vanligt med resistenta bakterier (mot Fucidin). Alltså blir det ofta tabletter/mixtur som gäller, och kanske särskilt i de fall där man också har eksem för att inte eksemet ska förvärras.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: