Ange ditt sökord

Annons:

Svider som eld

Hej
Jag har haft problem med huden i flera år. Det började på benen, men är nu på hela kroppen, även i ansiktet.

Huden blir röd, svider som eld, flagnar och är fläckvis “elefantskinn” (mellan “tioöringar” och “enkronor” stora). När det är kallt ute gör det väldigt ont och det är som om huden står öppen så att jag fryser ännu mer, även sedan jag kommit in igen. Det är också lite svullet. Det är både på böjytor, som armbågsutsidan, fotleder och ögonglock, men även mitt på släta partier som på handryggen eller mitt på benen och ryggen. På fingertopparna kan jag bli lite skrynklig, som när man har varit för länge i blöt. Det svider också mer att till exempel skala apelsin och få saften på huden. Det kliar däremot inte alls.

Jag har varit hos flera hudläkare som med prov kan utesluta psoriasis, men de vet inte vad det är istället. Jag blir mycket bättre i sommarsol och värme, men psoriasissolarier (båda strålningssorterna) hjälper mycket lite, jag har provat det i två om gångar.

Jag har redan smort in mig med allt som finns att smörja in sig med, men det hjälper inte, när det är kallt blir det nästan bara värre av salva.

Jag äter mycket frukt och grönt, men är inte vegetarian och har inte någon annan specialkost heller. Är utredd för misstänkt laktosintolerans, men det är det inte.

Har du någon aning vad man kan göra åt detta? Det svider så att det ibland gör ont att klä av och på sig, eller så att öppningen på en känga gör ont mot fotleden och det är dessutom väldigt fult.

Svar till signaturen AJ.
Det är mycket svårt för mig att säga vilken hudjukdom du lider av. Du skriver att du varit hos flera hudläkare som inte vet vad det är, och de har ändå undersökt dig och tittat på din hud. De flesta typer av eksem blir ju bättre på sommaren men de kliar ju oftast.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 7 november, 2001 Publicerad: 7 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: