Ange ditt sökord

Annons:

Svidande, skrovlig, kliande hud i ansiktet, fast utan synbara utslag

24 år gammal. Min hy i ansiktet (minus pannan som är "normal"), som normalt är väldigt slät & normal (möjligtvis ngt torr ibland), har sedan några veckor tillbaks blivit väldigt skrovlig & det kliar även mycket. Jag använder mig av samma oparfymerade ansiktskräm som alltid tidigare & det märkliga är att det inte synns några större förändringar, typ eksem eller liknande, utöver "skrovligheten". Däremot svider det väldigt när jag smörjer in mig/tvättar ansiktet.

Har aldrig tidigare haft några problem med vare sig acne eller eksem i ansiktet. Har dock upplevt att huden kan bli lite torr under vinterhalvåret men aldrig svidande eller kliande med denna skrovlighet.. Detta uppkom dessutom redan i slutet av sommaren.

Hej!
Även "normal" hud kan bli för torr ibland, tex om man tvättat mer än vanligt eller ändå, även om man inte kommer på något som varit annorlunda. Om huden känns torr och svider så behöver den få mer fukt och fett. Den skrovliga fjällande huden "läcker" fett och fukt och kan inte hålla sin normala skyddsbarriär mot omgivningen. Du måste alltså fylla på. Det gör du med någon mjukgörande kräm, kan köpas på Apoteket. Helst oparfymerat. Om inte detta hjälper kan detta vara ett eksem som behöver behandling med något receptbelagt medel, ta därför kontakt med husläkaren för bedömning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: