Ange ditt sökord

Annons:

Svetteksem

Hej!
Jag jobbar som gymnastiklärare, och har svårt att få barnen att inse hur viktigt det är att duscha efter en lektion. Jag undrar nu om ni kan ge mig information om svetteksem? - som underlag för att få dem att inse vikten av detta.
Det vore också bra om ni kan skicka ge lite information om deodoranter och astma. För det finns dem som dränker sig i parfym och så finns det dem som har astma och får jätteproblem med att andas.
Tack på förhand, Magnus.

Problemet är inte helt lätt, då olika orsaker kan ge upphov till eksem. Dels värmen och svettningen i sig kan irritera huden och framkalla klåda, och därmed ge eksem. Duschningen kan även ha en uttorkande effekt på huden, och blir huden torr, framkallas det klåda och senare kan det ge eksem. Har man blivit svettig efter ett gymnastikpass, är dock duscning att förorda, men har man eksemtendens är det viktigt att smörja in huden efteråt.
Detta med astma kan även vara ett problem, då rök och starka dofter (som t.ex. mycket parfym) kan utlösa besvär. Vissa kan dock även ha sk ansträngningsutlöst astma, och då är det den fysiska aktiviteten i sig som framkallar astmaattacken. Är det ett bekymmer, tror jag det vore värdefullt att engagera skolsköterskan till information av eleverna.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!