Ange ditt sökord

Annons:

Svetteksem

Hej!
Jag jobbar som gymnastiklärare, och har svårt att få barnen att inse hur viktigt det är att duscha efter en lektion. Jag undrar nu om ni kan ge mig information om svetteksem? - som underlag för att få dem att inse vikten av detta.
Det vore också bra om ni kan skicka ge lite information om deodoranter och astma. För det finns dem som dränker sig i parfym och så finns det dem som har astma och får jätteproblem med att andas.
Tack på förhand, Magnus.

Problemet är inte helt lätt, då olika orsaker kan ge upphov till eksem. Dels värmen och svettningen i sig kan irritera huden och framkalla klåda, och därmed ge eksem. Duschningen kan även ha en uttorkande effekt på huden, och blir huden torr, framkallas det klåda och senare kan det ge eksem. Har man blivit svettig efter ett gymnastikpass, är dock duscning att förorda, men har man eksemtendens är det viktigt att smörja in huden efteråt.
Detta med astma kan även vara ett problem, då rök och starka dofter (som t.ex. mycket parfym) kan utlösa besvär. Vissa kan dock även ha sk ansträngningsutlöst astma, och då är det den fysiska aktiviteten i sig som framkallar astmaattacken. Är det ett bekymmer, tror jag det vore värdefullt att engagera skolsköterskan till information av eleverna.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: