Ange ditt sökord

Annons:

Svarta prickar på huden/varm hud?

Hej!

På ansiktet, mest på näsan och på över delen av kinderna, precis under ögonen, så har jag en massa svarta gropar, det är som en grop och på ”botten” en svart prick. När jag trycker ut dessa så kommer det ut nån sorts torkat vax eller var, och på toppen ser man den lilla svarta pricken. Varen/vaxen kommer ut som en orm ungefär. Jag har märkt att dom här groparna även finns runt mina läppar och även börjat sprida sig upp mellan ögonbrynen. Groparna är ungefär nån halv millimeter stora.

Jag tvättar ansiktet varje dag med vanlig tvål och använder ansiktskräm. Jag hade samma problem innan jag började med ansiktskrämen har haft det här problemet i ungefär 3 år. Vet ni vad detta är och hur får man bort det? Tack.

Detta är så kallade öppna komedoner. Komedonen är talgkörtelns utförsgång och i denna finns talg och den mörka pricken är melaninpigment. Öppna komedoner ses ofta som en del av symtomen vid akne men man kan ha detta utan övrig akne. Den mörka pricken är inte smuts. Lokal A-vitaminsyra i kräm eller gel har bäst effekt på öppna komedoner. Se vidare svar på detta sökord.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: