Ange ditt sökord

Annons:

Svampdödande salva

Jag har sk böjveckseksem mer eller mindre över hela kroppen och jag undrar om kanske en mjukgörande salva, som är svampdödande, ihop med Uniderm kan göra någon skilland? Använder just nu Essex och trivs bra med den. Men när eksemen är som värst vill jag ha nåt som hjälper bättre! Och jag som har eksem, är det farligt att använda uniderm under väldigt lång tid, om det verkligen behövs?

Böjveckseksem är vanligt och man räknar med att ca 20-25% av alla barn som föds i Sverige kommer få besvär av detta. För många är det lindrigt och för många är det övergående besvär. Man räknar med att av de som drabbats kommer ca 10-15% ha kvar sina besvär i vuxen ålder.
Grundbehandlingen är mjukgörande kräm, som t.ex Essex-kräm eller -salva. Trivs man med den och vill dessutom ha den mer fuktighetsbevarande, finns den som Caress (innehåller då karbamid). Är detta inte tillräckligt lägger man till en kortisonkräm. Uniderm är vad man kallar en svag kortisonkräm och kan användas till hela kroppen utan tidsbegränsning. Huden runt ögonen är lite mer ömtålig, varför man kanske just där bör begränsa användningen.
Har man ett utbrett eksem, trots daglig användning av Essexkräm och Uniderm, låter det som att Din behandling inte är tillräckligt effektiv. I så fall kan det vara värt att under ett tag ta till en kraftfullare lokal kortisonkräm som Elocon (receptbelagd) dagligen under 1-3 veckor, för att sen kanske använda den intermittent 2 gånger i veckan. Även ljusbehandling kan vara ett alternativ. /Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: