Ange ditt sökord

Annons:

Svampdödande salva

Jag har sk böjveckseksem mer eller mindre över hela kroppen och jag undrar om kanske en mjukgörande salva, som är svampdödande, ihop med Uniderm kan göra någon skilland? Använder just nu Essex och trivs bra med den. Men när eksemen är som värst vill jag ha nåt som hjälper bättre! Och jag som har eksem, är det farligt att använda uniderm under väldigt lång tid, om det verkligen behövs?

Böjveckseksem är vanligt och man räknar med att ca 20-25% av alla barn som föds i Sverige kommer få besvär av detta. För många är det lindrigt och för många är det övergående besvär. Man räknar med att av de som drabbats kommer ca 10-15% ha kvar sina besvär i vuxen ålder.
Grundbehandlingen är mjukgörande kräm, som t.ex Essex-kräm eller -salva. Trivs man med den och vill dessutom ha den mer fuktighetsbevarande, finns den som Caress (innehåller då karbamid). Är detta inte tillräckligt lägger man till en kortisonkräm. Uniderm är vad man kallar en svag kortisonkräm och kan användas till hela kroppen utan tidsbegränsning. Huden runt ögonen är lite mer ömtålig, varför man kanske just där bör begränsa användningen.
Har man ett utbrett eksem, trots daglig användning av Essexkräm och Uniderm, låter det som att Din behandling inte är tillräckligt effektiv. I så fall kan det vara värt att under ett tag ta till en kraftfullare lokal kortisonkräm som Elocon (receptbelagd) dagligen under 1-3 veckor, för att sen kanske använda den intermittent 2 gånger i veckan. Även ljusbehandling kan vara ett alternativ. /Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!