Ange ditt sökord

Annons:

Svamp eller Urticaria?

Jag har sedan 12 års ålder haft problem med svamp i underlivet och hade som barn bland annat infektionsastma, ringorm och böjveckseksem. Har också blivit allergisk mot nickel, kobolt och vissa penicilliner som ger mig nässelutslag och jag drabbas även av hand- och soleksem då och då. Sedan 22 års ålder har jag en klåda som sitter över hela kroppen “myrkrypningar”. Värst är problemen under sommaren då klådan framkallas av värmen, dessutom så svettas jag mycket. När klådan är som värst kommer små röda utslag och jag blir extremt känslig i huden, t.ex. kan jag med en pinne skriva mitt namn eller dra streck över huden som då blir upphöjd och röd. Detta försvinner efter ca 1 timme. Klådan sitter som sagt var över hela kroppen men är svårast i ögon, näsa, gommen och örongångarna. Ibland “fjällar” pannan också. Har varit hos läkare några gånger men får aldrig något konkret svar. De skyller på allt från mjälleksem till svamp, nässelutslag och allergi. Det en läkare har sagt var svamp har en annan sagt att det var nässelutslag. Denna klåda är tärande och jag vet inte hur länge jag orkar leva med den. Numera har jag också problem med återkommande depressioner och det gör att klådan känns extra betungande.
Snälla, kan ni hjälpa mig.

Hej.
Det du beskriver som streck i huden är en form av urticaria, dermografism. Detta brukar oftast bli bättre av antihistaminer. Du beskriver också besvär med en känslig hud som sannolikt hänger ihop med att du är atopiker. Slutligen kan vuxna atopiker ha en blandning av atopiskt och seborroiskt eksem (mjälleksem)(det brukar sitta i örongångar tex).
Svamp är däremot detta knappast, utom att de jästsvampar som normalt finns på huden kan bidra till försämring av mjälleksem. Jag undrar också om du medicinerar för dina depressioner, det är inte ovanligt att antidepressiva medel ger hudutslag.
Summa summarum låter det faktiskt som om du har flera av de diagnoser som diskuterats. För att bena ut problemet och minska dina besvär så att de blir hanterliga, bör du få kontakt med en hudspecialist som du har förtroende för så att ni lite mer långsiktigt kan bena ut vad som är vad i ditt fall, samt pröva ut fungerande behandling. På de flesta orter måste man ha någon form av remiss eller hänvisning från husläkaren för att komma till hudspecialist.
FN

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: