Ange ditt sökord

Annons:

svamp eller skabb ?

jag har i några år haft väldigt stora problem med klåda. Det började i jumskarna men spred sig senare till stort sett hela kroppen och gav stora utslag. Jag trodde jag hade skabb för sympomen stämde väl in på de besvär jag hade. Jag behandlade senare med tenutex ett flertal tillfällen. Efter behanlingen så har jag fortfarande stark klåda i ljumsakarna och en bit upp på magen även i armväck. Jag har varit hos en läkare där jag lämnade ett hudprov och fick sedan analysen svamp med rekomendationen att jag skulle använda pevaryl i ett par månader jag har ännu inte hunnit börja min behandling med detta. Saken är den att min far har fått liknande symptom som jag själv har haft och kliar sig hela tiden. Jag har ej pratat med honom om det här men jag undrar därför om det inte är skabb jag har ändå eller kan svamp ha dessa sympton?

Svar till signaturen Staffan
Klåda i ljumskar med stora synliga utslag som sprider sig upp på magen låter mer som svamp än skabb. Vid skabb har man mest klåda på natten. Klådan kan ofta börja i ljumskar men sprider sig sedan till armar, ben, händer och fötter. Utslagen är mer ospecifika och mest ses rivvmärken och mindre röda knottror. Om du har lämnat ett hudprov och sedan fått svaret att det visade svamp så är det ju detta. Börja med den behandling du fått så blir det säkert bra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 11 juni, 2002 Publicerad: 11 juni, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: