Ange ditt sökord

Annons:

Svårt att hitta motivation att gå ner i vikt

Sign kvinna 47 år: Jag får kämpa väldigt för att gå ner i vikt, fast jag är mycket kostmedveten och tycker om att motionera. Jag är 170 cm lång och väger 80 kg. Fick för 5 år sedan diagnosen fibromyalgi och undrar om detta kan påverka viktminskningen negativt? Många av symtomen jag har liknar dem vid för låg ämnesomsättning. Jag har provat att enbart äta Nutrilett en vecka och gick då ner ett par hekto. Svårt att hitta motivationen när det funkar så dåligt. Har DOKTORN några råd?

Forumdoktor Per Åke Lagerbäck svarar:
Fibromyalgi medför oftast att om den drabbade tränar för hårt, vilket kan ge sådan värk att det blir svårt att röra sig på någon dag. Men att vara för stillasittande ger också ökad värk och dessutom viktuppgång. Ökad vikt ger ökad värk.
Det gäller att hitta din egen balans. Att promenera flera gånger per dag, trots att du får värk. Men inte mer värk än att du orkar promenera även nästa dag. Värken kan för vissa också göra att man blir nedstämd, och då kan antidepressiv medicin hjälpa mot värken, men också höja smärttröskeln. Är det så att man är nedstämd är det också vanligt att man tröstäter. Att du inte gick ner mer än två hekto i vikt på 5-800 kcal per dygn under de första 7 dygnen med lågkalorikost är ytterst förvånande. Jag förutsätter att ämnesomsättningen har testats, då du själv tycker dina besvär tyder på att den är låg. Andra orsaker till ett sådant resultat är att du är stillasittande och/eller har låg muskelmassa. Eller så fick du i dig mer än nutrilett och vatten. Kanske blandade du med mjölk (1,5-2 liter/dag ger en del kalorier).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 16 mars, 2009

Liknande frågor

Diabetes

Banta bort diabetes?

Hej! Min väninna är 70 år och har typ 2-diabetes. En bekant påstår att om man bantar försvinner diabetesen, det har hon exempel på från sin vän. Är det så "enkelt"?

Övervikt

Överskott av hud efter viktnedgång

Hej! Min fråga är, jag väger 125 kg, är 193 cm lång och bredaxlad. Ja vill gå ner i vikt till 90-95 kg! Men kommer jag få häng av hud? Eller hur funkar det? Vad kan man göra för att minska risken att få överhäng med hud runt magen? Med vänlig hälsning, Olof

Övervikt

Går inte ner i vikt

För 5 veckor sedan la jag av med godis, skräpmat, läsk osv och laddade ner en kaloriapp där jag la in ett mål att gå ner 11 kilo på 22 veckor. Jag äter enligt kaloritabellen på appen och är ute och går/springer 4-5 dagar i veckan samt tränar workout utan vikter hemma ca 2-3 gånger i veckan. Jag vägde mig idag och inser att jag inte gått ner ett kilo ens. Varför? Jag har varit ganska smal och vältränad innan men skadade mig och kunde inte träna på flera år, därav gick jag upp ca 15 kilo. Men nu går jag trots ihärdig koll på kalorier och träning inte ner ett hekto ens. //Sabina, 37

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!