Svårt att hitta motivation att gå ner i vikt

Svårt att hitta motivation att gå ner i vikt

Svårt att hitta motivation att gå ner i vikt

Sign kvinna 47 år: Jag får kämpa väldigt för att gå ner i vikt, fast jag är mycket kostmedveten och tycker om att motionera. Jag är 170 cm lång och väger 80 kg. Fick för 5 år sedan diagnosen fibromyalgi och undrar om detta kan påverka viktminskningen negativt? Många av symtomen jag har liknar dem vid för låg ämnesomsättning. Jag har provat att enbart äta Nutrilett en vecka och gick då ner ett par hekto. Svårt att hitta motivationen när det funkar så dåligt. Har DOKTORN några råd?
Forumdoktor Per Åke Lagerbäck svarar:
Fibromyalgi medför oftast att om den drabbade tränar för hårt, vilket kan ge sådan värk att det blir svårt att röra sig på någon dag. Men att vara för stillasittande ger också ökad värk och dessutom viktuppgång. Ökad vikt ger ökad värk.
Det gäller att hitta din egen balans. Att promenera flera gånger per dag, trots att du får värk. Men inte mer värk än att du orkar promenera även nästa dag. Värken kan för vissa också göra att man blir nedstämd, och då kan antidepressiv medicin hjälpa mot värken, men också höja smärttröskeln. Är det så att man är nedstämd är det också vanligt att man tröstäter. Att du inte gick ner mer än två hekto i vikt på 5-800 kcal per dygn under de första 7 dygnen med lågkalorikost är ytterst förvånande. Jag förutsätter att ämnesomsättningen har testats, då du själv tycker dina besvär tyder på att den är låg. Andra orsaker till ett sådant resultat är att du är stillasittande och/eller har låg muskelmassa. Eller så fick du i dig mer än nutrilett och vatten. Kanske blandade du med mjölk (1,5-2 liter/dag ger en del kalorier).
Teman: 
 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress