Ange ditt sökord

Annons:

Svåra utslag på baksidan av benen

Sedan 10 år har jag återkommande eksem på baksidan av låren. Från nederdelen av skinkorna och c:a 30 cm ned. Det börjar med kliande och svidande hud, som om jag satt mig i en bukett med brännässlor. Sedan utvecklas blåsor och knottror vilka utvecklas till blödande och vätskande sår. När de läker växer det ut ett eksem som man kan dra flagor av, och såren uppstår igen, som en ond cirkel. Det förvärras på våren, det är oftast då som eksemet blöder och vätskar igenom kläderna, även om jag inte solar. Jag har fått b
Betnovat av läkaren, men eksemet återkommer varje år. Jag har konstaterad allergi för nickel och parfym, men nu blossade eksemen upp riktigt extremt på 1 dag trots att jag inte använder parfymhaltiga hudvårdsprodukter. Kan jag ha allergi mot något ämne i kläderna?

Hej!
Det låter mer som en form av böjveckseksem, särskilt troligt om du har ärftlighet för detta, och/eller har astma/hösnuva själv. Det låter inte i första hand som en kontaktallergi mot något i kläderna. Den onda cirkel du beskriver, kan brytas med sk ocklusivt förband, dvs man sätter en gummiliknande platta ovanpå kortisonkrämen. Plattan sitter på ca 1 vecka. Under den tiden hinner klådcirkeln åtminstone delvis brytas, och därefter brukar man kunna smörja enligt schema. Sök läkare för remiss till hudspecialist!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 9 juni, 2004 Publicerad: 9 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: